Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ceny cukru ostro poszły w górę
Ostatni tydzień przyniósł silną podwyżkę notowań cukru na giełdach. W drugiej połowie czerwca 2012 r. za tonę cukru białego w Londynie trzeba było zapłacić 614,6 USD (więcej o 8 proc.), a za cukier surowy w Nowym Jorku 479,3 USD/t (wzrost o 9 proc.). W ujęciu miesięcznym cukier był droższy odpowiednio o 12 i 11 proc. W skali roku spadki wyniosły zaś 17 i 20 proc. - informuje FAMMU/FAPA.

Ostatnie podwyżki to przede wszystkim skutek opóźnień zbiorów i załadunku statków w Brazylii, które spowodowane są ulewnymi deszczami. Bardzo wysoka jest także premia cukru białego, co może świadczyć o silnym popycie na biały cukier.

Światowy bilans cukru, który charakteryzuje się nadwyżką produkcji nad konsumpcją, przemawia za obniżką cen, ale problemy zaopatrzeniowe w Brazylii, która jest największym na świecie eksporterem cukru, mogą w krótkim terminie wpłynąć prowzrostowo na ceny.


(Źródło: FAMMU/FAPA).

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij