Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Komisja zaaprobowała zmiany dotyczące cukru w sokach
Po wieloletnich konsultacjach, Parlament Europejski zatwierdził w dniu 8 marca br. zmiany do obowiązującej Dyrektywy Rady 2001/112/WE z dnia 20 grudnia 2001 roku odnoszącej się do soków i niektórych podobnych produktów przeznaczonych do spożycia przez ludzi.

Najważniejszym celem zmian jest dostosowanie dyrektywy sokowej do zmieniających się przepisów w zakresie żywności i wyjście naprzeciw oczekiwaniom konsumentów. Nowa dyrektywa wejdzie w życie z dniem publikacji w Dzienniku Urzędowym Komisji Europejskiej, przy czym nie stanie się to wcześniej niż na początku czerwca br. Od tego momentu wszystkie kraje członkowskie mają dokładnie 18 miesięcy na jej przyjęcie i przetransformowanie w stosunku do krajowych przepisów.

 

Do najważniejszych wprowadzonych w Dyrektywie zmian należą:

 

 - zakaz dodawania cukrów do soków owocowych, oczywiście po okresie wspomnianych 18 miesięcy nie będzie już to w ogóle możliwe jednak w okresie przejściowym firmy produkujące soki będą informować konsumentów za pomocą specjalnych oznaczeń, iż po okresie owych 18 miesięcy niemożliwym będzie dopuszczenie do obrotu soku zawierającego dodatek cukru;

 

 - wprowadzenie możliwości informowania konsumentów na opakowaniu soków, że wszystkie soki owocowe nie zawierają dodatku cukru. Wprowadzenie zakazu dodatku cukru do soków uniemożliwia dalsze stosowanie oświadczenia „bez dodatku cukru”, zgodnie z Rozporządzeniem 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności;

 

 - objęcie wymaganiami dyrektywy również soku i nektaru pomidorowego, tym samym pomidory dołączyły do obecnych już na liście jabłek, moreli, bananów, czarnej porzeczki, winogron, grapefruitów, guawy, cytryn, mango, pomarańczy, marakuji, brzoskwiń, gruszek, ananasów, malin, wiśni, truskawek oraz mandarynek;

 

 - wprowadzenie zapisu o braku obligatoryjności dodatku aromatu. Jest to zapis, który dostosował możliwości technologiczne do przepisów;

 

 - w przypadku soku z jednego, konkretnego owocu musi on być dokładnie określony i wymieniony jaki jest to owoc, natomiast w przypadku gdy sok składa się z więcej niż trzech owoców wówczas nazwa określana jest jako sok z kilku owoców.

 

Źródło: FAMMU/FAPA na podstawie: inf. Komisji Europejskiej, Consilium.europa.eu


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij