Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ceny kawy na światowych rynkach spadają od początku sezonu
W lutym 2012 roku funt (453,6 g) kawy na międzynarodowych rynkach staniał średnio o 3,5 proc. osiągając cenę 182,29 centów amerykańskich w porównaniu do 188,9 centów w styczniu br. - szacuje International Coffee Organisation (ICO). Cena ta jest także o 15,6 proc. niższa niż w lutym 2011 r. oraz o 13,4 proc. niższa niż przeciętna cena kawy w 2011 roku.

Jak podaje ICO, średnia cena kawy spady od początku obecnego sezonu, który rozpoczął się w październiku ub.r. Przypomnijmy, historyczny rekord cenowy kawa osiągnęła w kwietniu br., kiedy to funt kosztował 231,24 centów. W maju cena spadła o 1,4 proc. mdm, w czerwcu - 5,4 proc., a w lipcu - 2,4 proc. Od sierpnia kawa zaczęła drożeć. W tym miesiacu o 0,9 proc., we wrześniu - o 0,4 proc., natomiast w październiku staniała aż o 9 proc., w listopadzie - o 0,1 proc., w grudniu - o 2,4 proc., a w styczniu 2012 - o 0,1 proc.

Z danych organizacji wynika, że całkowity eksport kawy wyniósł w styczniu 2012 r. 8 mln worków (po ok. 60 kg), podczas gdy w grudniu 2011 r. - 9,1 mln worków. Od początku sezonu (od październiku ub.r.) eksport wyniósł łącznie 32,6 mln worków, co w porównaniu z 33,6 mln worków w analogicznym okresie roku poprzedniego, dlaje 3-proc. spadek.

Najnowsze prognozy pokazują, że światowa produkcja w sezonie 2011/12 (12 miesięcy od października ub.r) ma wynieść około 128,5 mln worków, czyli o 4,3 proc. mniej niż w ubiegłym okresie.


(Źródło: www.portalspozywczy.pl).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij