Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Kryzys finansów publicznych i ich wpływ na sektor żywnościowy
W nr 12/2011 „Przemysłu Spożywczego” ukazał się artykuł pt. „Kryzys finansów publicznych i ich wpływ na sektor żywnościowy” autorstwa Romana Urbana.

Obecne zagrożenia kryzysem gospodarczym wynikają z kryzysu finansów publicznych, spowodowanego nadmiernym zadłużeniem budżetów państwowych i samorządowych, co zagraża także systemowi bankowemu. Konsekwencją tego może być recesja w krajach najbardziej zadłużonych, co wpływa także na gospodarkę innych krajów rozwiniętych. W Polsce ryzyko recesji jest małe, gdyż nasza gospodarka jest jeszcze słabo powiązana z rynkiem światowym, jest zorientowana na rynek krajowy, a osłabienie waluty krajowej zwiększa opłacalność eksportu i zmniejsza zainteresowanie importem. Nieuniknione jest jednak kolejne spowolnienie rozwoju gospodarczego Polski, które skutkuje osłabieniem dynamiki popytu krajowego. Zagrożenia dla sektora żywnościowego zwiększają drogie produkty rolne (w skali światowej i krajowej). Artykuł ten dostępny jest odpłatnie w wersji elektronicznej na stronie: http://sigma-not.pl/czasopisma-65-przemysl-spozywczy-i-gastronomia-przemysl-spozywczy.html


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij