Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Dwa nowe sery w unijnym rejestrze ChNP, z Hiszpanii i Słowenii
W dniu 5 października 2011 r. w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 986/2011 z dnia 30 września br. wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Queso Casín" - informuje FAMMU/FAPA.

Specyficzny charakter tego, wytwarzanego w środkowo-wschodniej części gór Asturii produktu wynika ze ścisłego związku z obszarem geograficznym oraz specjalnej techniki produkcji. Jest to pełnotłusty, twardy lub półtwardy dojrzały ser wytwarzany z pełnego, niepasteryzowanego mleka krowiego w drodze koagulacji enzymatycznej i wyrabiania powstałej masy.

Mleko stosowane do wytwarzania tych serów pochodzi od krów ras Asturiana de la Montaña o Casina, Asturiana de los Valles oraz Frisona i ich krzyżówek.

Minimalna zawartość tłuszczu w suchej masie to 45 proc., a białka min. 35 proc. Ser charakteryzuje nieregularny, dyskoidalno-cylindryczny kształt, delikatna, cienka i prawie nieistniejąca skórka, zwarta z masą wewnętrzną, wyrobiona struktura, wyrazisty i ostry smak oraz zapach, jest to jeden z najbardziej suchych i bogatych w białko serów w Hiszpanii (i na świecie). To 25 ser z Hiszpanii, któremu nadano status ChNP.

Tego samego dnia w Dzienniku Urzędowym UE ukazało się rozporządzenie Komisji (UE) nr 987/2011 wpisujące do rejestru Chronionych Nazw Pochodzenia (ChNP) nazwę "Nanoški sir".

Jest to twardy ser wyrabiany z mleka krowiego, o pikantnym i słonym smaku oraz czystym i dyskretnym aromacie. Ser ten ma kształt koła o średnicy 32-34 cm i wysokości 7-12 cm. Jego wnętrze jest barwy intensywnie żółtej, a konsystencja jest elastyczna, giętka, gładka i twarda.

W serze tym mogą występować dziury. Produkt wprowadzany jest do obrotu po co najmniej 60 dniach dojrzewania i musi zawierać co najmniej 60 % suchej masy oraz co najmniej 45 proc. tłuszczu w suchej masie. Mleko, z którego wyrabiany jest „Nanoški sir", produkowane jest na obszarze geograficznym znajdującym się pomiędzy: granicą słoweńsko-włoską, rzeką Soča oraz rzeką Idrijca. Wyznaczony obszar geograficzny, na którym wyrabiany jest „Nanoški sir", położony jest w obrębie obszaru geograficznego, na którym produkowane jest mleko. Jest to pierwszy słoweński ser w unijnym rejestrze ChNP. Rozporządzenia wchodzą w życie 20 dnia po jego opublikowaniu w Dzienniku Urzędowym Unii Europejskiej.

 

(Źródło: FAMMU/FAPA).


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij