Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Spotkanie PFPŻ ZP z przedstawicielami Parlamentu Europejskiego w sprawie projektu rozporządzenia w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.
W dniu 21 czerwca 2011 r. w Parlamencie Europejskim w Brukseli odbyło się spotkanie zorganizowane przez PFPŻ ZP pod patronatem euro-deputowanego dr Czesława Siekierskiego, w którym uczestniczyli przedstawiciele Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców, polscy euro-posłowie oraz reprezentanci Stałego Przedstawicielstwa RP. Dotyczyło ono prac parlamentarnych w związku ze zbliżającym się drugim czytaniem plenarnym i głosowaniem projektu rozporządzenia w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności.

Przedstawiciele PFPŻ ZP zaprezentowali główne zagadnienia zawarte w powyższym projekcie rozporządzenia, które są szczególnie istotne dla przemysłu spożywczego. W spotkaniu wzięło udział ok. 30 osób.

Omówiono następujące tematy:

  • rola i znaczenie rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności (Food Information Proposal)
  • podawanie informacji o wartości odżywczej
  • podawanie informacji o kraju pochodzenia
  • czytelność informacji
  • podwójne obowiązkowe informacje
  • deklaracja tłuszczów/olejów roślinnych
  • podawanie daty minimalnej trwałości na porcjach produktów
  • deklaracja zawartości netto
  • okres przejściowy dla stosowania rozporządzenia

Stanowisko PFPŻ ZP prezentowali: Małgorzata Skonieczna (Prezes), Andrzej Gantner (Dyrektor Generalny) oraz Dorota Kozłowska (Dyrektor ds. Legislacji).

Na zakończenie spotkania przeprowadzono dyskusję dotyczącą aktualnych ustaleń w ramach trwającego Trilogu pomiędzy przedstawicielami Parlamentu Europejskiego, Komisji Europejskiej i Rady UE.

W dniu 6 lipca br. zdecydowaną większością głosów Parlament Europejski przyjął kompromisową wersję rozporządzenia wypracowaną w ramach Trilogu, popieraną przez przemysł spożywczy.


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij