Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Minister rolnictwa: Sytuacja na rynku cukru będzie się stabilizować
Sytuacja na rynku cukru powinna się wkrótce uspokoić - ocenia minister rolnictwa Marek Sawicki. Przyczyni się do tego m.in. decyzja Komisji Europejskiej o sprzedaży na rynku unijnym 500 tys. ton cukru pozakwotowego.

- W mojej ocenie nie podstaw, by na rynku cukru utrzymywała się panika - powiedział Marek Sawicki na konferencji.

Minister poinformował, że 28 stycznia i 17 lutego Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi wystąpiło do Komisji Europejskiej z wnioskiem o zwiększenie o 15 proc. kwoty produkcji cukru i izoglukozy w roku gospodarczym 2011/2012.

Wniosek zawierał także propozycję umożliwienia sprzedaży na rynku unijnym, bez kar finansowych, cukru pozakwotowego wyprodukowanego w Unii, w ilości nie przekraczającej 15 proc. kwoty krajowej.

Zdaniem ministra rolnictwa, wniosek ten był jedną z przyczyn przyjęcia 3 marca przez Komisję Europejską rozporządzenia, umożliwiającego sprzedaż na rynku Unii Europejskiej 500 tys. ton cukru pozakwotowego i 26 tys. ton izoglukozy, bez konsekwencji finansowych dla producentów.

Zdaniem Marka Sawickiego, ta decyzja przyczyni się do ustabilizowania sytuacji na rynku cukru.

- Także sygnały z rynku kontraktów terminowych mówią, że w kontraktach na czerwiec i sierpień proponowane są ceny o kilka procent niższe - powiedział minister rolnictwa.

- W ojej ocenie jest to moment, kiedy sytuacja na rynku cukru powinna się uspokoić. Myślę, że powinniśmy oczekiwać pewnej stabilizacji - dodał.

Minister rolnictwa poinformował, że w bieżącej kampanii cukrowniczej, która zakończyła się 18 stycznia 2011 roku, wyprodukowano 1,43 mln ton cukru.

- Jest to taka ilość, która zaspokaja w tej chwili nasze krajowe potrzeby. Myślę, że system spokojnego transzowania sprzedaży przez producentów zapobiegnie dalszej eskalacji cen - powiedział Marek Sawicki.

Minister rolnictwa ocenia, że UE popełniła w roku 2006 duży błąd w zakresie reformy cukru, ograniczając znacznie jego produkcję w ramach Wspólnoty.

- Nie dokonano wtedy analizy rynków światowych, nie zwrócono uwagi na to, co będzie działo się z cukrem w Brazylii i Argentynie, wszyscy byli pod wrażeniem niskich cen cukru trzcinowego - powiedział Marek Sawicki.

- Konsekwencja tamtych decyzji jest to, ze obecnie w Europie brakuje cukru, a tańszego cukru trzcinowego nie ma - ocenił.

Dodał także, że po decyzji KE o sprzedaży cukru ponadkwotowego, czeka nas jeszcze dyskusja na forum UE o ewentualnym zwiększeniu kwoty produkcji cukru.

(Źródło: portalspozywczy.pl)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij