Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Czeskie i słowackie kiełbasy w unijnym rejestrze GTS
W dn. 22 lutego br. w Dzienniku Urzędowym UE opublikowano rozporządzenia – nr. 158/2011, 159/2011, 160/2011 i 161/2011, przyznające status gwarantowanych tradycyjnych specjalności (GTS) czterem czeskim i słowackim kiełbasom. Są to – Špekáčky, Spiŝské párky, Lovecký salám i Liptowský salám.

Špekáčky/Špekačky to serdelki produkowane w Czechach i na Słowacji, spożywane najczęściej w formie marynowanej z cebulą i papryką tzw. Utopenci (utopione serdelki). Serdelki charakteryzują się obecnością nierównomiernie rozłożonych kawałków słoniny w grubo rozdrobnionej mieszance zawierającej niewielką ilość kolagenu. Nazwa kiełbasek nie została zastrzeżona.

 

Kolejny produkt – Spiŝské párky, którego nazwa została zastrzeżona, to pikantne kiełbaski wieprzowo-wołowe doprawiane papryką, otoczone osłonką z jelita baraniego.

 

Lovecký salám (myśliwskie salami) jest charakterystyczne ze względu na kształt płaskiego, prostokątnego bloku i charakterystyczny bardzo ostry i słony smak. Nazwa tego salami nie została zastrzeżona.

 

Liptowský salám (liptowskie salami) odznacza się jednolitym wyglądem w przekroju, delikatnym mięsnym smakiem uzyskanym dzięki użyciu do produkcji świeżej słoniny oraz aromatem zastosowanych przypraw – gałki muszkatołowej i imbiru. Nazwa liptowskiego salami została zastrzeżona.

 

W przeciwieństwie do rejestru Chronionej Nazwy Pochodzenia (ChNP) i Chronionego Oznaczenia Geograficznego (ChOG), gwarantowane tradycyjne specjalności nie odnoszą się do pochodzenia produktu, lecz podkreślają jego tradycyjny charakter odnoszący się do składu lub sposobu produkcji.

 

Źródło: FAPA/FAMMU na podst. Dziennika Urzędowego UE


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij