Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Jak nie dopuścić do kryzysu żywnościowego?
Wysokie ceny żywności na świecie są tematem nadzwyczajnego spotkania agencji ONZ do spraw wyżywienia i rolnictwa (FAO). Zgromadzeni w Rzymie eksperci zastanawiają się, jak nie dopuścić do ponownego kryzysu żywnościowego - podaje IAR.

Według FAO, ceny żywności w ciągu ostatnich 18 miesięcy wzrosły o 25 procent. I choć na przykład w Stanach Zjednoczonych w tym roku zbiory pszenicy są rekordowo wysokie, a zapasy dość duże, ceny ziarna szybko rosną.

Amerykański farmer Ray Hinton mówi, że w zeszłym roku w ogóle nie obsiał pola, bo koszt nawadniania byłby wyższy niż dochód ze zbiorów. W tym roku świetnie zarobi.

Przyczyną gwałtownego wzrostu cen jest zakaz eksportu pszenicy z Rosji, którą nawiedziły susze i pożary.

(Źródło: IAR)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij