Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rynek owoców – huśtawka cen
W czerwcu 2010 r. niższe niż przed rokiem były ceny jabłek i gruszek. Na rynku hurtowym ceny jabłek obniżyły się o 42%, a gruszek o 41%. Ceny jabłek przeznaczonych na eksport spadły o 48%, a płacone przez spółdzielnie ogrodnicze o 34%. Na rynkach hurtowych potaniały pomarańcze (o 17%), winogrona (o 11%), banany (o 6%) i mandarynki (o 5%). Wyższe były ceny truskawek. Ceny skupu truskawek bez szypułki do mrożenia wzrosły o 84%, a truskawki z szypułką na sok o 70%. Eksporterzy płacili za truskawki o 44% więcej, a spółdzielnie ogrodnicze o 46% drożej. Na rynkach hurtowych ceny truskawek wzrosły o 22% - czytamy w najnowszym wydaniu raportu "Rynek rolny" IERiGŻ.

W czerwcu 2010 r. w porównaniu z miesiącem poprzednim ceny jabłek do przerobu wzrosły o 5%, a hurtowe o 2%. Droższe były też owoce cytrusowe: cytryny (o 24%), mandarynki (o 16%), pomarańcze (o 6%), a także banany (o 9%) i gruszki (o 1%). Potaniały natomiast truskawki (o 79%) i winogrona (o 3%). Nieznacznie obniżyły się ceny oferowane za jabłka przez firmy eksportowe. W maju 2010 r. w relacji do maja roku poprzedniego średnie ceny detaliczne owoców strefy umiarkowanej wzrosły o 3,1%. Owoce południowe potaniały o 9,3%, a przetwory owocowe podrożały o 1,0%. Średnie ceny owoców i ich przetworów obniżyły się o 1,4%, przy wzroście cen żywności o 0,6%.

Ceny owoców jagodowych wzrosły o 16,3%. Średnie ceny owoców cytrusowych nie zmieniły się, a obniżyły pozostałych owoców południowych (o 21,0%) i bananów (o 14,9%). Jabłka potaniały o 15%, a gruszki o 20%. Nieznacznie wzrosły ceny detaliczne przetworów, a najbardziej soku jabłkowego (o 6%) i dżemu truskawkowego (o 4%). Potaniał natomiast sok pomarańczowy oraz dżem śliwkowy i z czarnej porzeczki. W maju wyższe niż w kwietniu 2009 r. były ceny gruszek (o 8%), cytryn (o 7%), pomarańcz i mandarynek (o 4%) oraz jabłek (o 2%). Obniżyły się ceny detaliczne winogron (o 3%) i bananów (o 1%).

Nie zmieniły się ceny większości przetworów i soków owocowych. W firmach średnich i dużych produkcja pitnych soków owocowych, owocowo-warzywnych i warzywnych zmniejszyła się w kwietniu 2010 r. wobec kwietnia roku poprzedniego o 3%. Czterokrotnie wyższa była produkcja kompotów i owoców pasteryzowanych, a trzykrotnie soków zagęszczonych. Produkcja owoców mrożonych wzrosła o 22%, a dżemów o 15%. W kwietniu 2010 r. zmniejszyła się w porównaniu z miesiącem poprzednim produkcja kompotów i owoców pasteryzowanych (o 34%), dżemów (o 17%), soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo warzywnych (o 16%) oraz owoców mrożonych (o 8%). Wzrosła natomiast o 47% produkcja soków zagęszczonych (głównie jabłkowego). W miesiącach I-IV 2010 r. trzy i półkrotnie wyższa niż w analogicznym okresie roku poprzedniego była produkcja kompotów i owoców pasteryzowanych, a o 11% dżemów. Obniżyła się natomiast produkcja soków zagęszczonych (o 18%) i soków pitnych warzywnych, owocowych i owocowo warzywnych (o 17%) oraz owoców mrożonych (o 7%). W kwietniu 2010 r. wolumen eksportu owoców świeżych był wyższy w porównaniu z kwietniem roku poprzedniego o 3%, a przetworów owocowych niższy o 12%. Zwiększył się eksport wszystkich gatunków owoców świeżych z wyjątkiem śliwek. W grupie przetworów zmniejszyła się zagraniczna sprzedaż przetworów w puszkach (truskawek o 72%, a wiśni o 10%), dżemów (o 6%) i mrożonek (o 15%). Niższy był też eksport zagęszczonego soku jabłkowego (o 10%). Z powodu obniżenia cen eksportowych niemal wszystkich owoców i ich przetworów (najbardziej potaniały mrożone owoce i zagęszczony sok jabłkowy), łączne wpływy z zagranicznej sprzedaży owoców i ich przetworów obniżyły się o 15% i wyniosły 79,1 mln EUR. Zmniejszył się przywóz wszystkich owoców i ich przetworów. Łączna wartość przywozu tych produktów obniżyła się o 31% do 65,9 mln EUR. Dodatnie saldo obrotów wyniosło 13,2 mln EUR, wobec ujemnego na poziomie 2,0 mln EUR w kwietniu 2009 r. W okresie I-IV 2010 r. dodatnie saldo handlu owocami i ich przetworami osiągnęło poziom 17,0 mln EUR, wobec 38,0 mln EUR w analogicznym okresie 2009 r.

(Źródło: Rynek owoców, dr Bożena Nosecka, dr Irena Stryjewska – IERiGŻ/PIB, „Rynek rolny”)


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

 

Komentarze

Dodaj komentarz


Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij