IJHARS publikuje listy firm fałszujacych żywnośćNowelizacja ustawy z dnia 21 grudnia 2000 r. o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych, która weszła w życie 18 grudnia 2008 r. nałożyła na organy Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych obowiązek podawania do publicznej wiadomości danych na temat przedsiębiorców, którzy fałszują żywnośćArt. 29 ust. 5 ustawy nakazuje: "informacje zawarte w decyzjach, o których mowa w ust. 1, dotyczące zafałszowania artykułów rolno-spożywczych, podaje się do publicznej wiadomości, z pominięciem informacji stanowiących tajemnice przedsiębiorstwa oraz inne tajemnice podlegające ochronie na podstawie przepisów odrębnych".
Pierwsza decyzja została wydana przez IJHARS 19 stycznia 2009 r., a ostatnia - 30 grudnia 2009 r. Do 10 marca 2010 r. na stronie http://www.ijhars.gov.pl zostały opublikowane informacje z 92 decyzji dotyczące 49 przedsiębiorców.
Przedmiotem 92 decyzji były następujące grupy artykułów rolno-spożywczych: - zboża i jego przetwory (chleb i bułka tarta) - 26, w stosunku do 15 przedsiębiorców, - makarony - 21, w stosunku do 3 przedsiębiorców, - mięso i jego przetwory - 15, w stosunku do 7 przedsiębiorców, - ryby - 7, w stosunku do 6 przedsiębiorców, - mleko i jego przetwory - 4, w stosunku do 4 przedsiębiorców, - orzechy - 4, w stosunku do 1 przedsiębiorcy, - słodycze - 4, w stosunku do 2 przedsiębiorców, - napoje bezalkoholowe - 3, w stosunku do 3 przedsiębiorców, - wina - 3, w stosunku do 2 przedsiębiorców, - wyroby garmażeryjne - 3, w stosunku do 3 przedsiębiorców, - herbata - 2. w stosunku do 1 przedsiębiorcy.
|