Producenci pieczywa mogą korzystać z 5-proc. stawki VATW stosunku do nielicznej grupy artykułów spożywczych, mocą nowelizacji dokonanej ustawą z dnia 26 listopada 2010 r. o zmianie niektórych ustaw związanych z realizacją ustawy budżetowej, obniżono stawkę VAT z 7 proc. do 5 proc. Zdaniem Gazety Podatkowej, na liście znalazło się m.in. pieczywo.Wykaz towarów opodatkowanych 5 proc. VAT znajduje się w załączniku nr 10 do ustawy o VAT. Pod pozycją 23 wymieniono w nim "pieczywo świeże, którego data minimalnej trwałości, oznaczona zgodnie z odrębnymi przepisami nie przekracza 14 dni, a w przypadku oznaczania tych towarów zgodnie z odrębnymi przepisami wyłącznie terminem przydatności do spożycia, termin ten również nie przekracza 14 dni", przy czym wskazano symbol PKWiU 10.71.11.0.
- Z objaśnień znajdujących się pod załącznikiem nr 10 do ustawy o VAT wynika, że jeżeli przy symbolu PKWiU widnieje oznaczenie "ex", oznacza to, iż zakres wyrobów lub usług objętych daną stawką jest węższy niż określony w danym grupowaniu. Pod pozycją 23 wymieniającą oznaczone symbolem PKWiU 10.71.11.0 "Pieczywo świeże" oznaczenia "ex" nie odnajdziemy, a wymieniony w tym grupowaniu towar (pieczywo świeże) w PKWiU nie posiada żadnych wyłączeń. Zatem nie wiadomo z czego wynika ograniczenie odnoszące się do daty minimalnej trwałości pieczywa. Biorąc pod uwagę literalne brzmienie przepisu i brak oznaczenia "ex", moim zdaniem, cała grupa produktów uznanych za "pieczywo świeże" może korzystać z obniżonej 5 proc. stawki VAT - objaśnia specjalista Gazety Podatkowej.
(Źródło: Gazeta Podatkowa)
pełna lista aktualności
|