Bank Światowy: Biopaliwa nie wpływają znacząco na ceny żywnościWpływ biopaliw na ceny żywności nie był tak duży jak wcześniej zakładano, ponieważ nie reprezentują dużego udziału procentowego w światowym zużyciu zbóż oraz oleistych (1,5 proc. areału przeznaczone pod uprawę surowców energetycznych) - wynika z najnowszego raportu Banku Światowego, który zajmuje się kwestą analizuje w nim koniunkturę na rynkach surowcowych w latach 2006-08.Z drugiej strony zaangażowanie inwestorów finansowych w spekulacje surowcami rolnymi było tylko częściowo odpowiedzialne za drastyczne wzrosty ich cen - informuje za Bankiem Światowym FAMMU/FAPA.
Boom surowcowy lat 2006-08 charakteryzował się wyjątkowością ze względu na to, że objął trzy grupy surowców: energetyczne, metale oraz surowce rolnicze. Zauważono, że wystąpiła istotna korelacja pomiędzy zachowaniem cen paliw i surowców innych niż energetyczne. Wykazano efekt domina między cenami energii a surowców rolniczych, czyli zwyżki cen surowców energetycznych przeniosły się na sektory upraw.
Według autorów raportu fundamentalne czynniki na rynkach rolnych odgrywały tu mniejszą rolę niż w przeszłości, na korzyść znacznie większego wpływu cen energii. Równocześnie wzrost popytu na surowce rolne ze strony krajów rozwijających się w nie był bardzo istotny, jakkolwiek wzrost zapotrzebowania na energię np. w Chinach mógł mieć pośredni wpływ.
Redaktorzy FAMMU/FAPA podkreślają, że Bank Światowy opublikował wcześniej raport w którym obarczał biopaliwa 75 proc. odpowiedzialnością za wzrost cen żywności podczas boomu surowcowego w 2008 roku.(Źródło: FAMMU/FAPA)
pełna lista aktualności
|