Browary regionalne mają szansę na 10-proc. udział w rynku piwaNastały złote czasy dla producentów piw niszowych. Piwosze nie zrażają się już wysoką ceną i wybierają trunki z wyższej półki, których produkcja opiera się na naturalnych metodach. Rynek piw wysokogatunkowych notuje co roku kilkudziesięcioprocentowe wzrosty.Andrzej Olkowski, prezes Stowarzyszenia Regionalnych Browarów Polskich prognozuje, że rynek produktów regionalnych będzie się rozwijał, ponieważ taka jest ogólnoeuropejska tendencja - czytamy w Pulsie Biznesu. Browary regionalne mają więc szansę zwiększyć swój udział w rynku nawet do 10 proc. Rosnące zainteresowanie oraz, co ważniejsze, wyniki sprzedaży potwierdzają tę optymistyczną prognozę.
Paweł Dziedzic, dyrektor ds. rozwoju Browaru Cornelius podkreśla w rozmowie z dziennikiem, że mimo sporych spadków na rynku piwa jego firma zanotowała niemal dwukrotny wzrost sprzedaży, zaś obecna dynamika to od 30 do 40 proc. z kwartału na kwartał.
Inwestycje w branży piw wysokogatunkowych idą więc pełną parą. Jak zauważa Andrzej Olkowski, producenci starają się zwiększyć produkcję bądź uruchamiają zakłady, które jeszcze do niedawna były zamknięte.
(Źródło: Puls Biznesu)
pełna lista aktualności
|