W Polsce
klasyfikacji tusz wołowych dokonują uprawnieni rzeczoznawcy po uzyskaniu
uprawnień nadawanych przez Wojewódzkiego Inspektora właściwego dla
miejsca ich zamieszkania. Ocena dokonywana była dotąd metodą wizualną,
co niekiedy rodziło wątpliwości co do obiektywności oceny danej partii
tusz wołowych. W Polsce do niedawna nie stosowano klasyfikacji
automatycznej, jednakże przepisy prawa europejskiego umożliwiają
wykorzystywanie takich metod w celu jak najlepszego, najbardziej
precyzyjnego określenia jakości mięsa wołowego dostarczanego
konsumentom. Od ponad 20 lat taką klasyfikację prowadzi Irlandia, wśród
krajów, które stosują tę metodę są także Hiszpania, Niemcy, Włochy i
Belgia.
Klasyfikacja tusz wg skali EUROP – co to jest?
Przepisy
Unii Europejskiej określają obowiązek klasyfikowania w systemie EUROP
tusz wołowych z bydła w wieku 8 miesięcy i więcej. Obowiązek stosowania
klasyfikacji tusz wołowych w Polsce dotyczy wszystkich rzeźni, które w
ostatnim roku ubiły powyżej 3.900 szt. bydła (tj. powyżej 75 szt.
tygodniowo średnio w roku).
Klasyfikacja
opiera się na ocenie otłuszczenia i umięśnienia tusz i przeprowadzana
jest na końcu linii ubojowej. System klasyfikacji EUROP obejmuje:
prezentację, ustalenie masy i klasy oraz sposób znakowania tuszy.
Nadzór nad klasyfikacją sprawuje Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Jakie są klasy tusz wołowych?
Tusze
wołowe klasyfikowane są w skali klas uformowania (S, E, U, R, O, P), a
także klas otłuszczenia (1, 2, 3, 4, 5). W Polsce dodatkowo każda klasa
uformowania i otłuszczenia dzieli się na 3 podklasy (z wyróżnikiem „+”,
„-” i bez wyróżnika).
Zakwalifikowanie
tuszy do odpowiedniej klasy odbywa się na podstawie oceny ogólnej tuszy
oraz w szczególności oceny ukształtowania udźca, grzbietu i łopatki.
Klasyfikacja otłuszczenia dokonywana jest na podstawie oceny tłuszczu
zewnętrznego i obecności tłuszczu w jamie klatki piersiowej.
Kto określa klasy jakości?
Klasyfikację tusz wołowych przeprowadzają osoby posiadające ważne uprawnienia rzeczoznawcy.
Są to najczęściej pracownicy ubojni, którzy zdali egzamin przed komisją
powołaną przez Głównego Inspektora Jakości Handlowej Artykułów
Rolno-Spożywczych.
Do tej
pory w Polsce klasy jakości tusz wołowych określali wyłącznie uprawnieni
rzeczoznawcy, którzy klasyfikowali tusze przeprowadzając ocenę
wzrokową.
Obiektywne rozwiązanie w polskiej klasyfikacji tusz wołowych
Nie
stosowano dotychczas klasyfikacji automatycznej, jednakże przepisy prawa
umożliwiają wykorzystywanie takich metod. Przed wprowadzeniem do
stosowania metody automatycznej klasyfikacji konieczne jest jej
zatwierdzenie, które odbywa się na podstawie wyników przeprowadzonego
testu.
W 2024 r.
na wniosek przedsiębiorstwa, które stworzyło pierwsze w kraju
urządzenie służące do automatycznej klasyfikacji tusz wołowych, zostało
przeprowadzone postępowanie administracyjne w sprawie zatwierdzenia
metody automatycznej klasyfikacji. W ramach tego postępowania Główny
Inspektor Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych przeprowadził
test zatwierdzający. Analiza wyników przeprowadzona przez Instytut
Zootechniki-Państwowy Instytut Badawczy wykazała, że testowana metoda
automatycznej klasyfikacji spełnia wymagania przepisów w zakresie
dokładności określania klasy. W oparciu o test zatwierdzający i wyniki
analizy Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi wydał decyzję administracyjną, w
której zatwierdził do stosowania w Polsce metodę automatycznej
klasyfikacji tusz wołowych z wykorzystaniem urządzenia wizyjnego
EstiBeef 6. Decyzja uprawomocniła się 13 stycznia 2025 r. i od tego dnia
w Polsce można klasyfikować tusze wołowe z zastosowaniem metody
automatycznej klasyfikacji.
Korzyści dla przedsiębiorców?
Automatyczna
klasyfikacja tusz wołowych pozwala uniknąć sytuacji konfliktowych
pojawiających się niekiedy pomiędzy dostawcami zwierząt a ubojniami,
kiedy ocenę wystawiają uprawnieni rzeczoznawcy będący przedstawicielami
ubojni. Zastosowanie urządzenia wyklucza subiektywizm i ewentualne
zarzuty o stronniczej ocenie jakości tusz, które niekiedy kierują
dostawcy bydła rzeźnego pod adresem rzeczoznawców zatrudnionych w
ubojniach.
Źródło: GIJHARS