Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Stanowiska > Legislacja żywnościowa > ARCHIWUM > INNE > Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” odnośnie projektu rozporządzenia ministra

2009
2008
2007
2006
2005
Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności”

Warszawa, 19 stycznia 2005

Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności”
odnośnie
projektu rozporządzenia ministra rolnictwa i rozwoju wsi w sprawie wymagań weterynaryjnych dla mleka oraz produktów mlecznych

Paragraf 1 ust.3 – proponujemy następującą zmianę brzmienia „Metody analiz i badania mleka oraz pozostałych produktów mlecznych przeznaczonych do spożycia przez ludzi określone są w:…”. Ponadto we wspomnianym ustępie prosimy dodać punkt 3 w brzmieniu:
„3) w pozostałych przypadkach, w normach międzynarodowych uznanych jako odwoławcze.”

Paragraf 1 ust. 32 zmieniający par. 64 p. 1b obowiązującego rozporządzenia – zamiast 100 000 powinno być 400 000 – jest to prawdopodobnie błąd literowy.

Załącznik, p. III 1 (Wymagania mikrobiologiczne w zakresie drobnoustrojów chorobotwórczych) – odnośnik „…3” (w indeksie górnym) – „Listeria monocytogenes – inne produkty mleczne3” powinien być również zastosowany dla Salmonelli w zakresie wszystkich produktów mlecznych z wyjątkiem mleka w proszku (dotyczy badań nieobowiązkowych dla mleka sterylizowanego oraz produktów mlecznych w przypadku, gdy obróbkę cieplną zastosowano po zapakowaniu.

Ponadto w tabeli „Wymagania Mikrobiologiczne” w pozycji „Ogólna liczba drobnoustrojów w temperaturze 30OC” postulujemy przywrócenie zapisu, jaki był zawarty w normie PN-A-86431:1999: "W lodach zawierających żywe bakterie kwasu mlekowego nie oznacza się, np. lody z udziałem jogurtu, serów twarogowych niedojrzewających". W przypadku produkcji lodów jogurtowych istnieje technologiczna możliwość dodawania żywych kultur jogurtowych, w związku z czym produkty takie mają większą wartość dodaną ( w tym wartość żywieniową). Zostało to usankcjonowane stosownymi zapisami w Polskiej Normie, jednak zabrakło tych zapisów w rozporządzeniu, co uniemożliwia produkcję takich lodów i ogranicza możliwości konsumenckiego wyboru.

Ponadto PFPŻ zgłasza ogólny postulat wyrażany przez wielu producentów, aby zamiast nowelizować tak ważny i obszerny akt prawny, Ministerstwo wydało wszystkie wymagania w omawianym zakresie w postaci, jednego scalonego rozporządzenia. Stanowi to z pewnością jednorazowe wyzwanie dla legislatorów, jednakże w znacznej mierze ułatwi realizację przepisów przez operatorów przedsiębiorstw żywnościowych.

 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij