Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Stanowiska > 2008

2009
2008
2007
2006
2005
2008
W 2008 r. Polska Federacja Producentów Żywności przekazywała polskim władzom stanowiska i szczegółowe uwagi dotyczące m.in. następujących aktów prawnych:

Przepisy krajowe:

  • Projekt ustawy o zmianie ustawy o towarach paczkowanych
  • Projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych 
  • Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniający rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych
  • Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniający rozporządzenie o jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych
  • Projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego
  • Projekt ustawy o przeciwdziałaniu uciążliwości zapachowej
  • Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, a także sposobu sprawdzania zgodności tych materiałów i wyrobów z ustalonymi limitami
  • Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności
  • Projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku ze zmianami w organizacji i podziale zadań administracji publicznej w województwie

Przepisy UE i światowe

  • Rozporządzenie 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności – sprawa wykazu oświadczeń i profili żywieniowych
  • Projekt rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
  • Pakiet rozporządzeń wspólnotowych o dodatkach do żywności
  • Zmiana Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych - w zakresie systemu HACCP
  • Inicjatywa Hiszpanii w sprawie lokalnego przepisu dotyczącego podawania na etykietach informacji o glutenie
  • Inicjatywa Niemiec w sprawie lokalnego przepisu dotyczącego znakowania środków spożywczych informacją „GMO-free”
  • Projekt rozporządzenia Komisji Europejskiej w sprawie składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu
  • Projekt przepisu amerykańskiego zmieniającego ustawę „Lacey Act” – w sprawie zasad wprowadzania towarów na rynek USA.

Wybrane stanowiska Stowarzyszenia "Polska Federacja Producentów Żywności" w poszczególnych obszarach tematycznych:

Bezpieczeństwo żywności

Legislacja żywnościowa

Ochrona środowiska

Ekonomia i rynek

Żywienie i zdrowie

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij