W 2008 r. Polska Federacja Producentów Żywności przekazywała polskim władzom stanowiska i szczegółowe uwagi dotyczące m.in. następujących aktów prawnych:
Przepisy krajowe:
- Projekt ustawy o zmianie ustawy o towarach paczkowanych
- Projekt ustawy o zmianie ustawy o jakości handlowej artykułów rolno-spożywczych
- Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniający rozporządzenie w sprawie znakowania środków spożywczych
- Projekt rozporządzenia Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi zmieniający rozporządzenie o jakości handlowej wyrobów kakaowych i czekoladowych
- Projekt rozporządzenia zmieniającego rozporządzenie Ministra Zdrowia w sprawie środków spożywczych specjalnego przeznaczenia żywieniowego
- Projekt ustawy o przeciwdziałaniu uciążliwości zapachowej
- Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia zmieniającego rozporządzenie w sprawie wykazu substancji, których stosowanie jest dozwolone w procesie wytwarzania lub przetwarzania materiałów i wyrobów z tworzyw sztucznych, a także sposobu sprawdzania zgodności tych materiałów i wyrobów z ustalonymi limitami
- Projekt rozporządzenia Ministra Zdrowia w sprawie substancji wzbogacających dodawanych do żywności
- Projekt ustawy o zmianie niektórych ustaw w związku ze zmianami w organizacji i podziale zadań administracji publicznej w województwie
Przepisy UE i światowe
- Rozporządzenie 1924/2006 w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności – sprawa wykazu oświadczeń i profili żywieniowych
- Projekt rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady w sprawie przekazywania konsumentom informacji na temat żywności
- Pakiet rozporządzeń wspólnotowych o dodatkach do żywności
- Zmiana Rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady nr 852/2004 w sprawie higieny środków spożywczych - w zakresie systemu HACCP
- Inicjatywa Hiszpanii w sprawie lokalnego przepisu dotyczącego podawania na etykietach informacji o glutenie
- Inicjatywa Niemiec w sprawie lokalnego przepisu dotyczącego znakowania środków spożywczych informacją „GMO-free”
- Projekt rozporządzenia Komisji Europejskiej w sprawie składu i etykietowania środków spożywczych odpowiednich dla osób nietolerujących glutenu
- Projekt przepisu amerykańskiego zmieniającego ustawę „Lacey Act” – w sprawie zasad wprowadzania towarów na rynek USA.
Wybrane stanowiska Stowarzyszenia "Polska Federacja Producentów Żywności" w poszczególnych obszarach tematycznych:
Bezpieczeństwo żywności
Legislacja żywnościowa
Ochrona środowiska
Ekonomia i rynek
Żywienie i zdrowie
|