Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > Stanowiska > Legislacja żywnościowa > ARCHIWUM > INNE > Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” odnośnie projektu rozporządzenia ministra

2009
2008
2007
2006
2005
Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności”

Warszawa, 26 października 2004

 

Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności”
odnośnie
projektu rozporządzenia ministra zdrowia zmieniającego rozporządzenie w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych

 

§ 18 ust. 2 i 3 – mowa o nazwie handlowej w odniesieniu do wody pochodzącej z jednego źródła, tymczasem w § 3 brak jest definicji źródła. Proponujemy, aby zamiast słowa „źródło” używać w § 18 słowa „ujęcie”.

§ 3 – proponujemy zachowanie poprzedniej definicji otworu

§ 14 ust. 5 - dotyczy on nie tylko wody mineralnej, ale również wody źródlanej i wody stołowej, co stwarza możliwość rozbieżności w interpretacji tego punktu. Czy możliwe jest dodawanie środków bakteriostatycznych do wody stołowej? Czy punkt 3 dotyczy również wody źródlanej (jak to sugeruje nagłówek)?

 

 

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij