Warszawa, 26 października 2004
Stanowisko Stowarzyszenia „Polska Federacja Producentów Żywności” odnośnie projektu rozporządzenia ministra zdrowia zmieniającego rozporządzenie w sprawie naturalnych wód mineralnych, naturalnych wód źródlanych i wód stołowych
§ 18 ust. 2 i 3 – mowa o nazwie handlowej w odniesieniu do wody pochodzącej z jednego źródła, tymczasem w § 3 brak jest definicji źródła. Proponujemy, aby zamiast słowa „źródło” używać w § 18 słowa „ujęcie”.
§ 3 – proponujemy zachowanie poprzedniej definicji otworu
§ 14 ust. 5 - dotyczy on nie tylko wody mineralnej, ale również wody źródlanej i wody stołowej, co stwarza możliwość rozbieżności w interpretacji tego punktu. Czy możliwe jest dodawanie środków bakteriostatycznych do wody stołowej? Czy punkt 3 dotyczy również wody źródlanej (jak to sugeruje nagłówek)?
|