Inne przewodniki i wytyczne
Wytyczne Komisji Europejskiej:
- Wytyczne dotyczące wykonania niektórych przepisów rozporządzenia (WE) nr 853/2004 dotyczącego higieny w odniesieniu do żywności pochodzenia zwierzęcego - dokument w języku polskim oraz dokument w języku angielskim
- Wytyczne dotyczące wdrażania procedur opartych na zasadach HACCP, oraz ułatwiania wdrożenia zasad HACCP w niektórych przedsiębiorstwach sektora spożywczego - dokument w języku polskim oraz dokument w języku angielskim
- Wskazówki dotyczące wdrażania rozporządzenia nr 1924/2006 parlamentu europejskiego i rady z dnia 20 grudnia 2006 roku w sprawie oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności - dokument w języku polskim oraz dokument w języku angielskim
Wytyczne dotyczące obniżania zawartości akryloamidu w żywności:
Wytyczne FoodDrinkEurope (Konfederacji Przemysłu Żywności i Napojów w UE):- Wytyczne dotyczące zarządzania alergenami w zakładzie - dokument w języku angielskim