Recykling tworzyw sztucznych. Procesy recyklingu tworzyw sztucznych, regulacje i kwestie bezpieczeństwa
W kontekście opakowań do żywności opracowano podejście w celu zmniejszenia lub spowolnienia popytu na tworzywa sztuczne pierwotne. Strategie te obejmują zmniejszenie masy i/lub objętości opakowania, ponowne użycie i recykling niektórych polimerów.
W Unii Europejskiej istnieją rygorystyczne wymagania dotyczące bezpieczeństwa tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu przeznaczonych do kontaktu z żywnością. Jest to główna przeszkoda w stosowaniu większej liczby tworzyw sztucznych pochodzących z recyklingu w materiałach przeznaczonych do kontaktu z żywnością, w tym w opakowaniach.
Polecamy artykuł "Recykling tworzyw sztucznych. Procesy recyklingu tworzyw sztucznych, regulacje i kwestie bezpieczeństwa", który dla czytelników "Food-Lex" przygotowała Marzena Pawlicka-Cegiełko – Narodowy Instytut Zdrowia Publicznego PZH – Państwowy Instytut Badawczy w Warszawie.
W artykule:
- etapy recyklingu
- materiały z recyklingu
- przepisy prawne
- odpowiednie technologie recyklingu nowatorskie technologie
Kwartalnik "Food-Lex" nr 2/2024:
https://www.food-lex.pl/kwartalnik-food-lex-15435