Zacieśnienie współpracy PFPŻ ZP z ekspertami z obszaru żywności i żywienia w ramach Rady Naukowej
Nominacje wręczył Andrzej Gantner – Wiceprezes i Dyrektor Generalny. Pierwsze studyjne posiedzenie Rady odbyło się w fabryce firmy Upfield w Katowicach.
– Działalność Rady Naukowej ma sprzyjać zacieśnieniu współpracy pomiędzy polskimi uczelniami i instytutami, a przemysłem żywnościowym. Wcześniejsza działalność doprowadziła już do wielu ciekawych inicjatyw w tym zakresie, czego przejawem był m.in. program grantowy PFPŻ ZP promujący prace badawcze prowadzone w obszarze żywności i żywienia, mające praktyczne znaczenie dla przemysłu żywnościowego czy opracowanie bazy danych staży dla studentów kierunków związanych z żywnością i żywieniem – mówi Andrzej Gantner
W skład Rady weszło 26 ekspertów z instytutów naukowo-badawczych i szkół wyższych oraz inne osoby legitymujące się znacznym teoretycznym i/lub praktycznym dorobkiem w obszarach żywności, żywienia i zdrowia publicznego.
PFPŻ ZP stara się, aby każdorazowo posiedzenie Rady Naukowej było połączone z wizytą studyjną w zakładzie produkcyjnym firm członkowskich PFPŻ ZP. W czasie spotkania eksperci mają okazję zapoznać się nie tylko z najnowszymi osiągnięciami w zakresie technologii produkcji, ale również z praktycznymi aspektami zapewnienia bezpieczeństwa i jakości produktów żywnościowych. Dodatkowo omawiane są również osiągnięcia firm w zakresie gospodarki obiegu zamkniętego i realizacji strategii zrównoważonego rozwoju. Pierwsze spotkanie Rady Naukowej III kadencji miało miejsce w fabryce firmy Upfield – producenta żywności pochodzenia roślinnego oraz lidera na rynku margaryn i tłuszczów roślinnych.
– Jesteśmy zachwyceni, że najbardziej znacząca organizacja producentów jaką jest PFPŻ skorzystała z gościnności naszej największej fabryki w Europie. Upfield jest liderem żywności pochodzenia roślinnego i kształtuje przyszłość produktów spożywczych. 130 naukowców, których zatrudniamy w największym na świecie centrum nauk o żywności roślinnej w Wageningen pomaga nam realizować nasze aspiracje dotyczące żywności smacznej, zdrowszej i lepszej dla planety – mówi dr John Verbakel, Chief R&D Officer Upfield, Head of Food Science Center w Wageningen (Niderlandy).
Spotkania Rady Naukowej przy PFPŻ ZP planowane są cyklicznie, raz na kwartał. Kolejne spotkanie odbędzie się po wakacjach.