Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Ślad węglowy organizacji i ślad środowiskowy produktu w kontekście wymagań regulacyjnych. Wyzwania branży spożywczej
Zmieniające się otoczenie regulacyjne w zakresie zrównoważonego rozwoju i idące za tym wymagania klientów i partnerów biznesowych są wyzwaniem dla wielu przedsiębiorstw. Ograniczenie emisji gazów cieplarnianych i adaptacja do zmian klimatycznych są jednym z nich.

Sektor rolno-spożywczy bezpośrednio i pośrednio wpływa na wielkość emisji gazów cieplarnianych (GreenHouse Gases – GHG), do których zaliczamy między innymi dwutlenek węgla, metan, podtlenek azotu. Według danych Europejskiej Agencji Środowiska rolnictwo odpowiada za ponad 10% emisji GHG w Unii Europejskiej (70% pochodzi z sektora chowu zwierząt). Natomiast według danych Międzynarodowego Zespołu ds. Klimatu IPCC, sektor rolno--spożywczy odpowiada za około 30% światowych emisji GHG. Wpływ ten związany jest z produkcją, przetwarzaniem, transportem oraz konsumpcją żywności. Jest on mocno uzależniony od regionu, metod produkcji, rodzaju upraw i systemów żywieniowych.


Zapraszamy do lektury artykułu, który dla czytelników "Food-Lex" opracowali: Marlena Osinska-Przybysz i Mateusz Krawczuk, eksperci SGS Polska.


W artykule:

  • zrównoważony rozwój w branży spożywczej
  • zmiany klimatu w raportowaniu ESG
  • metodologia szacowania śladu węglowego organizacji i produktu
  • GHG Protocol i ślad węglowy produktu
  • norma ISO 14064, weryfikacja śladu węglowego
Kwartalnik "Food-Lex" nr 4/2024 >>

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij