Ślad węglowy organizacji i ślad środowiskowy produktu w kontekście wymagań regulacyjnych. Wyzwania branży spożywczejZmieniające się otoczenie regulacyjne w zakresie zrównoważonego rozwoju i idące za tym wymagania klientów i partnerów biznesowych są wyzwaniem dla wielu przedsiębiorstw. Ograniczenie emisji gazów cieplarnianych i adaptacja do zmian klimatycznych są jednym z nich.Sektor rolno-spożywczy bezpośrednio i pośrednio wpływa na wielkość
emisji gazów cieplarnianych (GreenHouse Gases – GHG), do których zaliczamy między
innymi dwutlenek węgla, metan, podtlenek azotu. Według danych Europejskiej
Agencji Środowiska rolnictwo odpowiada za ponad 10% emisji GHG w Unii
Europejskiej (70% pochodzi z sektora chowu zwierząt). Natomiast według danych
Międzynarodowego Zespołu ds. Klimatu IPCC, sektor rolno--spożywczy odpowiada za
około 30% światowych emisji GHG. Wpływ ten związany jest z produkcją,
przetwarzaniem, transportem oraz konsumpcją żywności. Jest on mocno uzależniony
od regionu, metod produkcji, rodzaju upraw i systemów żywieniowych.
Zapraszamy do lektury artykułu, który dla
czytelników "Food-Lex" opracowali: Marlena Osinska-Przybysz i Mateusz Krawczuk, eksperci SGS Polska.
W artykule:
- zrównoważony rozwój w branży spożywczej
- zmiany klimatu w raportowaniu ESG
- metodologia szacowania śladu węglowego
organizacji i produktu
- GHG Protocol i ślad węglowy produktu
- norma ISO 14064, weryfikacja śladu węglowego
Kwartalnik "Food-Lex" nr 4/2024 >>
pełna lista aktualności
|