Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rozwiązywanie sporów w branży spożywczej. Kiedy skorzystać z arbitrażu międzynarodowego?
Spory to nieunikniona część realiów branży spożywczej. Mogą dotyczyć między innymi niezgodności produktów z umową (spory co do jakości lub ilości), dostaw i logistyki (opóźnienia, uszkodzenia w transporcie), opakowań, dystrybucji, płatności, bezprawnego wykorzystania receptur, technologii produkcji lub procesów.

Metody rozstrzygania sporów, po jakie sięgają przedsiębiorcy, są bardzo różne i zależą od treści umowy i okoliczności – są to negocjacje, mediacje, arbitraż (inaczej: sądownictwo polubowne) lub postępowania sądowe. Arbitraż międzynarodowy może się okazać szczególnie przydatny w rozwiązywaniu sporów z branży spożywczej ze względu na jego elastyczność i możliwość dostosowania procedur postępowania do potrzeb stron.


Zapraszamy do lektury artykułu, który dla czytelników Food-Lex opracowały Dominika Durchowska, Magdalena Papiernik-König z Kancelarii Eversheds Sutherland.


W artykule:

  • czym jest i jak działa arbitraż?
  • zalety arbitrażu
  • zdatność arbitrażowa sporu
  • ograniczenia i ryzyka arbitrażu.
Kwartalnik "Food-Lex" nr 4/2024 >>

shutterstock_264752543-scaled

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij