Innowacje i wyzwania w branży napojowej: spotkanie Rady Naukowej PFPŻ ZP w Coca-Cola HBC28 listopada br. odbyło się trzecie w tym roku spotkanie Rady Naukowej przy Polskiej Federacji Producentów Żywności Związku Pracodawców (PFPŻ ZP) połączone z wizytą studyjną w zakładzie produkcyjnym Coca-Cola HBC Polska w Radzyminie. Było to wyjątkowe wydarzenie, które zgromadziło przedstawicieli świata nauki z różnych ośrodków naukowych i różnych specjalizacji.Wizyta w nowoczesnej fabryce
Spotkanie odbyło się w jednej z
najnowocześniejszych i największych fabryk w Grupie Coca-Cola HBC. W trakcie
wizyty, przedstawiciele Coca-Cola HBC Polska - Katarzyna Borucka, Dyrektor ds.
Korporacyjnych i Zrównoważonego Rozwoju, jednocześnie Wiceprezes PFPŻ ZP oraz
Paweł Nagórny, Dyrektor Zakładu Produkcyjnego podzielili się doświadczeniem i
podejściem tego producenta do zrównoważonej produkcji napojów. Omówiono również
istotne aspekty współpracy między sektorem naukowym a przemysłem spożywczym,
wspieranej przez PFPŻ ZP. Andrzej Gantner, Wiceprezes i Dyrektor generalny PFPŻ
ZP oraz Marta Tomaszewska-Pielacha, Dyrektor ds. żywności i żywienia
przybliżyli uczestnikom spotkania zagadnienia związane z obecnymi i
nadchodzącymi regulacjami prawnymi dotyczącymi oświadczeń środowiskowych oraz
wyzwaniami dla branży spożywczej w tym zakresie. Poruszone zostały również
kwestie systemu kaucyjnego, rozszerzonej odpowiedzialności producenta (ROP)
oraz rozporządzenia dot. opakowań i odpadów opakowaniowych (PPWR), nad którym
obecnie dobiegają końca prace na poziomie UE. W kontekście dyskusji o
zapobieganiu zjawisku greenwashingu omówiona została również inicjatywa
środowiska reklamowego w postaci samoregulacji Rady Reklamy dotyczącej reklamy
środowiskowej.
Lider branży napojowej
Coca-Cola HBC Polska, jako lider
branży napojowej w globalnym rankingu Dow Jones Sustainability Index oraz
krajowy lider branży FMCG w Rankingu Odpowiedzialnych Firm w Polsce,
zaprezentowała swoje osiągnięcia w zakresie zrównoważonego rozwoju. Uczestnicy
mieli okazję poznać cały proces produkcji napojów, od momentu przyjęcia
surowców, przez produkcję opakowań, aż po finalne produkty. Firma pokazała, jak
łączy zasady zrównoważonego rozwoju z efektywnością biznesową, dostarczając
konsumentom produkty spełniające ich oczekiwania co do smaku i jakości oraz
odpowiadające na aktualne trendy rynkowe.
Wymiana doświadczeń i współpraca
Spotkanie było doskonałą okazją
do wymiany doświadczeń i pogłębienia współpracy między światem nauki a branżą
spożywczą. Uczestnicy zgodzili się, że dalsza integracja i współpraca są
kluczowe dla rozwoju sektora, szczególnie w kontekście innowacji i rosnących
standardów oraz oczekiwań ze strony konsumentów.
Podziękowania i nadzieje na
przyszłość
Serdecznie dziękujemy wszystkim
uczestnikom za przyjęcie zaproszenia i aktywny udział w spotkaniu. Wierzymy, że
wspólny czas przyniesie cenne doświadczenia dla obu stron i przyczyni się do
dalszego umacniania współpracy pomiędzy światem nauki i branżą spożywczą.
pełna lista aktualności
|