Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Wytyczne w zakresie zapobiegania oszustwom żywnościowym na sesji Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego
27. sesja Komitetu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO do spraw Kontroli Żywności w Imporcie i Eksporcie oraz Systemów Certyfikacji (CCFICS) zakończyła się 20 września br. przyjęciem raportu po tygodniu intensywnych dyskusji na szeregiem zagadnień.

W minionym tygodniu Komitet omówił trzy projekty dokumentów standaryzacyjnych. Jeden z nich, projekt wytycznych w sprawie zapobiegania oszustwom żywnościowym i ich kontroli, doczekał się znacznych postępów i w konsekwencji zostanie przekazany do Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO w celu przyjęcia na kolejnym stopniu procedury w listopadzie bieżącego roku. Celem prac jest dostarczenie właściwym organom do spraw bezpieczeństwa żywności, innym odpowiednim agencjom oraz podmiotom działającym na rynku spożywczym wytycznych w zakresie wykrywania, zapobiegania, kontroli i łagodzenia skutków oszustw żywnościowych, aby pomóc chronić zdrowie konsumentów oraz zapewnić uczciwe praktyki w handlu żywnością oraz paszą dla zwierząt przeznaczonych do produkcji żywności. Prace nad tym dokumentem rozpoczęły się na forum CCFICS w 2018 roku. Osiągnięte na tegorocznej sesji porozumienie w zakresie zapisów i poszczególnych elementów wytycznych jest dużym sukcesem Komitetu i daje perspektywy na zakończenie prac w najbliżej przyszłości.

Ponadto w trakcie obrad Komitet zgodził się, że projekt skonsolidowanych wytycznych dotyczących równoważności oraz projekt rewizji i aktualizacji zasad identyfikowalności/śledzenia produktów jako narzędzia w ramach systemu kontroli i certyfikacji żywności (CXG 60-2006) wymaga dalszych działań na forum CCFICS. Zatwierdzono też cztery nowe propozycje prac dla Komitetu. Dotyczą one takich kwestii jak mechanizmy odwoławcze w kontekście odrzucenia importowanej żywności czy wytyczne w sprawie standaryzacji sposobu przedstawiania wymogów sanitarnych.

Więcej informacji na temat wspomnianej sesji oraz dokumenty robocze dostępne są na stronie.

Źródło: IJHARS


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij