Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Rozmowy polsko-ukraińskie
Minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski przyjął dzisiaj w Warszawie ministra polityki rolnej i żywności Ukrainy Witalija Kowala. Było to pierwsze spotkanie szefów resortów rolnictwa Polski i Ukrainy od czasu powołania Witalija Kowala na to stanowisko we wrześniu 2024 r.

Spotkanie posłużyło wznowieniu dialogu między Polską a Ukrainą w sprawach sektora rolno-spożywczego na poziomie ministerialnym oraz wyznaczeniu kierunków dalszej współpracy.

Stanowisko strony polskiej

Minister Czesław Siekierski stwierdził, że w ciągu ostatnich miesięcy zaszło wiele zmian na rynkach rolnych. Przypomniał, że w sierpniu br. w Krakowie polski resort rolnictwa zorganizował szkołę letnią dla urzędników z Ukrainy i Mołdawii, którego celem było przekazanie polskich doświadczeń w zakresie dostosowania polskiego sektora rolno-spożywczego do wymogów UE. W szkoleniu wzięło udział kilkunastu ukraińskich urzędników.

Stanowisko strony ukraińskiej

Minister Witalij Kowal wyraził zainteresowanie doświadczeniami Polski w transformacji sektora rolno-spożywczego i udanego dostosowania do wymogów unijnych. Wyraził także nadzieję na realizację wspólnych projektów między producentami i eksporterami obu państw.

Ustalenia

W toku rozmowy ministrowie potwierdzili konieczność organizacji regularnych konsultacji resortów rolnictwa Polski i Ukrainy na poziomie roboczym. Zgodzili się zaangażować w dialog organizacje rolnicze obu krajów, a także przedstawicieli instytutów naukowych.

Źródło: MRiRW


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij