Dezinformacja w przestrzeni medialnej nt. wyników kontroli jakości handlowej lodów w gastronomiiW związku z pojawiającą się w przestrzeni medialnej dezinformacją, podającą błędną interpretację wyników kontroli w zakresie jakości handlowej lodów, przeprowadzonej przez IJHARS w gastronomii w III kwartale 2023 r., urząd ten ponownie poinformował, że kontrole przeprowadzone na terenie całego kraju objęły łącznie 45 lokali gastronomicznych. Różnego rodzaju nieprawidłowości stwierdzono w 31 z nich (68,9 %).Nadużyciem i wprowadzaniem w błąd
konsumenta jest stwierdzenie, że „70% lodów w Polsce nie nadaje się do
spożycia”, gdyż sugeruje to, że nie nadaje się do konsumpcji lub zagraża
zdrowiu, co nie jest adekwatne do rzeczywistej sytuacji.
GIJHARS zachęca do uważnego przeczytania artykułu źródłowego na naszej stronie www.
Link do wspomnianego materiału informacyjnego znajduje się poniżej:
https://www.gov.pl/web/ijhars/wyniki-kontroli-jakosci-handlowej-lodow-03-2024
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|