Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Nowoczesne technologie: Poznaj nowe źródła i systemy produkcji żywności, które obiecują rewolucję w sposobie, w jaki produkujemy i konsumujemy żywność
Produkcja żywności jest nierozerwalnie związana z praktycznie wszystkimi najważniejszymi wyzwaniami, jakie stoją przed ludzkością, takimi jak zmiany klimatu, zanieczyszczenie środowiska, spadek bioróżnorodności, niedobory wody pitnej, rozwój oporności na środki przeciwdrobnoustrojowe.

Obecne sposoby produkcji żywności są niezwykle wymagające pod względem zasobów, w szczególności w zakresie wykorzystania lądów, wody oraz używanych środków chemicznych.

Od wielu lat podejmowane są inicjatywy na poziomie regionalnym (unijny Zielony Ład) i globalnym (transformacja systemów żywnościowych ONZ), zmierzające do przeciwdziałania niekorzystnemu oddziaływaniu rolnictwa i hodowli zwierząt na otoczenie człowieka.

Polecamy artykuł "Nowe źródła, systemy i nowoczesne technologie produkcji żywności ", który dla czytelników "Food-Lex" przygotowała Magdalena Kowalska, główny specjalista w Biurze Współpracy Międzynarodowej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.

Kwartalnik "Food-Lex" nr 1/2024 >>

Nowoczesne technologie

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij