Decyzja ws. VAT na podstawowe produkty spożywczePrzywrócenie 5 proc. stawki VAT na żywność spowoduje wzrost cen produktów żywnościowych - uważa dyrektor generalny Polskiej Federacji Producentów Żywności Andrzej Gantner. Nie spotka się to z dobrym przyjęciem przez konsumentów - ocenił.W związku z
najnowszymi odczytami inflacji oraz prognozami dynamiki cen podstawowych
produktów spożywczych objętych przejściową stawką VAT 0%, Ministerstwo Finansów
podjęło decyzję o nieprzedłużaniu po 31.03.2024 roku okresowego obniżenia
stawki VAT na podstawowe produkty spożywcze.
Obniżona stawka VAT na podstawowe produkty spożywcze obowiązuje od
01.02.2022 roku. Została wprowadzona przy odczycie inflacji za styczeń 2022
roku na poziomie 9,2% (r/r).
Według wstępnych danych GUS inflacja w styczniu br. obniżyła się do 3,9%
(r/r) i było to najniższe tempo wzrostu cen konsumpcyjnych w tym ujęciu od
marca 2021 r. Wyraźnie spadło także roczne tempo wzrostu cen żywności i napojów
bezalkoholowych – do 4,9% w styczniu br. (tj. najniżej od września 2021 r.).
Szacuje się, że w lutym i marcu br. zarówno inflacja (r/r) jak i tempo
wzrostu cen żywności (r/r) utrzymają się w tendencji spadkowej. Niższej
dynamice cen żywności będą sprzyjać spadkowe tendencje cen na światowych
rynkach rolnych, a także silny efekt bazy, wynikający z wysokiego wzrostu cen
żywności przed rokiem.
„VAT jest podatkiem cenotwórczym, co oznacza, że o tyle wzrosną ceny w sklepach. Podatek VAT płacony jest przez konsumenta, a więc czeka nas podwyżka cen żywności o 5 proc.” - powiedział PAP Gantner.
Zaznaczył, że obecnie sytuacja jest inna niż rok temu - inflacja jest dużo mniejsza, co oznacza jednak, że ceny tak czy inaczej rosną z miesiąca na miesiąc. Rozmówca PAP wyjaśnił, że podniesienie VAT nie będzie dotyczyło całej żywności, bo część produktów nie podlegała zerowej stawce, podlegały jej natomiast produkty z tzw. koszyka podstawowego, tj. produkty mleczne, mięsne i zbożowe.
Dalsze infromacje >>
pełna lista aktualności
|