Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Zafałszowanie żywności. Aktualne trendy
Chociaż nie każde naruszenie jakości handlowej żywności powoduje, że można mówić o jej zafałszowaniu, to jednak liczba spraw dotyczących zafałszowań artykułów rolno-spożywczych jest znacząca.

Warto zaznaczyć, że zarzuty zafałszowania są stawiane nie tylko w sytuacjach intencjonalnego działania, ale mogą (m.in. ze względu na szeroką definicję zafałszowania) dotyczyć w praktyce także przedsiębiorców stosujących na co dzień bardzo wysokie standardy w swojej działalności.

Co istotne, artykułu rolno-spożywczego zafałszowanego nie można mylić z zafałszowanym środkiem spożywczym, którego definicję zawiera art. 3 ust. 3 pkt 45 ustawy o bezpieczeństwie żywności i żywienia.

Polecamy artykuł "Zafałszowanie żywności. Aktualne trendy", który dla czytelników "Food-Lex" przygotowali eksperci KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński - Michał Tracz, Justyna Nowak, Marcelina Izydorczyk.

W artykule:
  • definicja zafałszowanego artykułu rolno-spożywczego
  • przykłady zafałszowań w polskim orzecznictwie
  • czy każde naruszenie jest zafałszowaniem?
  • kary
  • konkluzje praktyczne dla producentów i dystrybutorów żywności

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij