|
AKTUALNOŚCI |
Światowy Szczyt Ministrów RolnictwaW Berlinie, równolegle z targami Zielony Tydzień, odbyło się Globalne Forum Żywności i Rolnictwa, w którym wzięli udział ministrowie ds. rolnictwa z ponad 70 państw z całego świata oraz przedstawiciele kilkunastu organizacji międzynarodowych.Tegoroczne hasło Forum to „Systemy żywnościowe dla
naszej przyszłości: połączenie sił na rzecz wyeliminowania głodu na świecie”.
Polskę reprezentował minister rolnictwa i rozwoju wsi Czesław Siekierski. Spotkanie zakończyło się wydaniem wspólnego komunikatu, w którym ministrowie
określili swoje zobowiązania m.in. w zakresie problemu głodu na świecie, wspierania
odpornych i zrównoważonych łańcuchów dostaw, czy ograniczenia
strat i marnotrawstwa żywności ministrowie.W kwestii promowania zrównoważonej produkcji ministrowie zobowiązali się do: - kontynuowania transformacji w kierunku zrównoważonego, odpornego rolnictwa i systemów żywnościowych oraz do wdrożenia Agendy 2030 dla osiągnięcia celów zrównoważonego rozwoju, w szczególności celu 2 „Zero głodu";
- dążenia do zmniejszenia negatywnego wpływu rolnictwa i produkcji żywności na środowisko, klimat i różnorodność biologiczną oraz do zwiększenia jego pozytywnego wpływu;
- promowania korzystnych dla zdrowia wyborów w zakresie konsumpcji żywności, zdrowej diety oraz ograniczenia strat i marnotrawstwa żywności;
- promowania zrównoważonych praktyk zarządzania produkcją zwierzęcą w celu zmniejszenia emisji gazów cieplarnianych w sektorze rolnym;
- promowania uczciwego i sprawiedliwego podziału korzyści wynikających z wykorzystania zasobów genetycznych;
- promowania skutecznego zarządzania wodą, glebą i nawozami;
- wspierania badań i innowacji w rolnictwie.
W kwestii wspierania odpornych i zrównoważonych łańcuchów dostaw ministrowie zobowiązali się do: - wspierania wielostronnego systemu handlowego opartego na otwartych, bezpiecznych i przejrzystych zasadach, którego podstawą będzie WTO;
- wzmocnienia pozycji rolników, w szczególności drobnych i średnich, w celu ułatwienia ich udziału w rynkach i produkcji;
- dbania o dostępność i przystępność cenową bezpiecznej i pożywnej żywności dla wszystkich.
W kwestii ograniczenia strat i marnotrawstwa żywności ministrowie zobowiązali się do: - ograniczenia strat i marnotrawstwa żywności w całym łańcuchu wartości (Celem do osiągnięcia jest zmniejszenie o połowę globalnego marnotrawstwa żywności na mieszkańca, na poziomie detalicznym i konsumenckim oraz zmniejszenie strat żywności w łańcuchach produkcji i dostaw do 2030 r.);
- zwiększenia inwestycji w badania i rozwój, w szczególności w zakresie zapobiegania i ograniczania strat żywności po zbiorach oraz podczas przechowywania i transportu;
- dążenia do promowania przekazywania resztek żywności lub żywności zbliżającej się do końca okresu przydatności do spożycia;
- wspierania rozwoju gospodarki o obiegu zamkniętym;
- promowania edukacji konsumentów i inicjatyw informujących na temat sposobów zapobiegania i ograniczania marnowania żywności.
W kwestii wzmocnienia grup szczególnie wrażliwych społecznie ministrowie zobowiązali się do: - działań na rzecz zapewnienia dostępnej i przystępnej cenowo żywności dla wszystkich, szczególnie grup wrażliwych: kobiet, dzieci, osób zagrożonych marginalizacją, dyskryminacją i ubóstwem;
- opracowania polityk mających na celu przyciągnięcia młodzieży, kobiet i nowych pracowników do sektora rolno-spożywczego oraz do wzmocnienia współtworzenia i transferu wiedzy i umiejętności w celu zaspokojenia zmieniających się potrzeb wszystkich osób pracujących w tym sektorze oraz wzmocnienia globalnego i lokalnego bezpieczeństwa żywnościowego;
- dążenia do poprawy dostępu do zasobów produkcyjnych, takich jak ziemia, woda, finansowanie, nasiona, nawozy i zasoby genetyczne, w szczególności dla grup wrażliwych.
pełna lista aktualności
|
|
|
|