Znakowanie win i aromatyzowanych produktów sektora winaOd 8 grudnia 2023 roku obowiązują nowe przepisy określające wymagania dotyczące znakowania win i aromatyzowanych produktów sektora wina.Zmiany zostały wprowadzone poniższymi aktami prawnymi:
- Rozporządzenie Parlamentu Europejskiego
i Rady (UE) 2021/2117 z dnia 2 grudnia 2021 r. zmieniające
rozporządzenia (UE) nr 1308/2013[1] ustanawiające wspólną organizację rynków produktów rolnych, (UE) nr 1151/2012[2] w sprawie systemów jakości produktów rolnych i środków spożywczych, (UE) nr 251/2014[3]
w sprawie definicji, opisu, prezentacji, etykietowania i ochrony
oznaczeń geograficznych aromatyzowanych produktów sektora wina i (UE) nr
228/2013[4]
ustanawiające szczególne środki w dziedzinie rolnictwa na rzecz
regionów najbardziej oddalonych w Unii Europejskiej (Dz. Urz. UE L 435 z
6.12.2021, str. 262 z późn. zm.)
- Rozporządzenie delegowane Komisji (UE) 2023/1606 z dnia 30 maja 2023 r. zmieniające rozporządzenie delegowane (UE) 2019/33[5]
w odniesieniu do niektórych przepisów dotyczących chronionych nazw
pochodzenia i chronionych oznaczeń geograficznych dla wina oraz
dotyczących przedstawiania obowiązkowych danych szczegółowych produktów
sektora wina, a także przepisów szczegółowych dotyczących oznaczania i
określania składników produktów sektora wina, oraz zmieniające
rozporządzenie delegowane (UE) 2018/273[6] w odniesieniu do certyfikacji importowanych produktów sektora wina (Dz. Urz. UE L 198 z 8.08.2023, str. 6).
Dodatkowo Komisja Europejska opublikowała Zawiadomienie
Komisji – Pytania i odpowiedzi dotyczące wdrożenia nowych przepisów UE
dotyczących etykietowania wina w następstwie zmiany rozporządzenia (UE)
nr 1308/2013 Parlamentu Europejskiego i Rady i rozporządzenia
delegowanego Komisji (UE) 2019/33, które odpowiada na wiele pytań kierowanych do KE związanych z nowymi przepisami.
Zawiadomienie jest dostępne pod adresem:
https://eur-lex.europa.eu/legal-content/PL/TXT/?uri=OJ:C_202301190
Dokument ten składa się z czterech części dotyczących odpowiednio:
- pytań ogólnych (w tym zasad prezentowania nowych obowiązkowych informacji na etykiecie, kiedy produkt można uznać za „wyprodukowany”),
- wykazu składników (w tym formy, szczegółowych zasad podawania poszczególnych składników),
- informacji o wartości odżywczej oraz
- etykietowania elektronicznego.
Zmiany w znakowaniu produktów sektora wina
Najważniejsze zmiany obowiązujące od 8
grudnia 2023 roku to dodatkowe wymogi dotyczące obowiązkowych danych
szczegółowych określone w art. 119 ust. 1 lit h, i, j oraz ust. 4 i 5
rozporządzenia (UE) nr 1308/2013.
Zgodnie z ww. przepisem etykietowanie i
prezentacja win i aromatyzowanych produktów sektora wina wprowadzanych
do obrotu w Unii lub przeznaczonych na wywóz, obejmuje również dane
szczegółowe takie jak:
- informację o wartości odżywczej zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. l) rozporządzenia (UE) nr 1169/2011[7];
- wykaz składników zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. b) rozporządzenia (UE) nr 1169/2011; oraz
- w przypadku produktów sektora wina,
które zostały poddane procesowi dealkoholizacji zgodnie z załącznikiem
VIII część I sekcja E oraz wykazują rzeczywistą zawartość alkoholu
mniejszą niż 10 % obj., datę minimalnej trwałości zgodnie z art. 9 ust. 1 lit. f) rozporządzenia (UE) nr 1169/2011.
Informację o wartości odżywczej
umieszczoną na opakowaniu lub na załączonej etykiecie można ograniczyć
do podania wartości energetycznej, którą można wyrazić za pomocą symbolu
»E« oznaczającego energię.
W takich przypadkach pełną informację o wartości odżywczej podaje się za pomocą środków elektronicznych
wskazanych na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie. Tej
informacji o wartości odżywczej nie prezentuje się wraz z innymi
informacjami przeznaczonymi do celów sprzedaży lub marketingu i nie
gromadzi się ani nie śledzi żadnych danych użytkownika.
Wykaz składników może
być podany za pomocą środków elektronicznych wskazanych na opakowaniu
lub na załączonej do niego etykiecie. W takich przypadkach zastosowanie
mają następujące wymagania:
- nie gromadzi się ani nie śledzi żadnych danych użytkownika;
- wykazu składników nie prezentuje się wraz z innymi informacjami przeznaczonymi do celów sprzedaży lub marketingu; oraz
- oznaczenie danych szczegółowych, o
których mowa w art. 9 ust. 1 lit. c) rozporządzenia (UE) nr 1169/2011
(wszelkie składniki lub substancje pomocnicze w przetwórstwie wymienione
w załączniku II lub uzyskane z substancji lub produktów wymienionych w
załączniku II, powodujące alergie lub reakcje nietolerancji, użyte przy
wytworzeniu lub przygotowywaniu żywności i nadal obecne w produkcie
gotowym, nawet jeżeli ich forma uległa zmianie), umieszcza się
bezpośrednio na opakowaniu lub na załączonej do niego etykiecie.
Oznaczenie to obejmuje wyraz „zawiera”, po którym następuje nazwa
substancji lub produktu wymienionego w załączniku II do rozporządzenia
(UE) nr 1169/2011.
Uwaga:
Jak podkreślono w Zawiadomieniu Komisji –
umieszczenie strony internetowej przeznaczonej do handlu
elektronicznego lub strony internetowej wytwórni wina uznaje się
bezsprzecznie za „cel marketingowy”. Zatem strona internetowa nie
powinna być stosowana jako narzędzie do etykietowania elektronicznego.
Jako jedną z metod udostępniania
konsumentom, na etykiecie lub opakowaniu, informacji elektronicznych
Komisja wskazuje natomiast kody QR. Przy czym podczas stosowania takich
kodów należy pamiętać zawsze o spełnieniu wszystkich warunków
określonych w ww. przepisach.
Szczegółowe przepisy dotyczące wykazu składników
Do rozporządzenia (UE) 2019/33 dodano art. 48a, który uszczegóławia sposób podawania wykazu składników, w tym między innymi:
- Określenie »winogrona« może być
stosowane w celu zastąpienia wskazania winogron lub moszczu
winogronowego wykorzystywanych jako surowce do produkcji produktów
sektora wina.
- Określenie »zagęszczony moszcz
winogronowy« może być stosowane w celu zastąpienia wskazania
zagęszczonego moszczu winogronowego lub rektyfikowanego zagęszczonego
moszczu winogronowego wykorzystywanych do produkcji produktów sektora
wina.
- Dodatki należące do kategorii
»regulatory kwasowości« i »czynniki stabilizujące«, które są podobne lub
wzajemnie zastępowalne, można wskazać w wykazie składników, używając
wyrażenia »zawiera... i/lub«, po którym wymienione są nie więcej niż
trzy dodatki, w przypadku gdy co najmniej jeden z nich jest obecny w
produkcie końcowym.
- Wskazanie dodatków należących do
kategorii »gazy do pakowania« w wykazie składników można zastąpić
konkretną daną szczegółową »butelkowane w atmosferze ochronnej« lub
»butelkowanie może odbywać się w atmosferze ochronnej«.
Okres przejściowy
Zgodnie z art. 5 ust. 8 rozporządzenia
(UE) 2021/2117: Wino, które jest zgodne z mającymi zastosowanie przed
dniem 8 grudnia 2023 r. wymogami w zakresie etykietowania określonymi w
art. 119 rozporządzenia (UE) nr 1308/2013, oraz aromatyzowane produkty
sektora wina, które są zgodne z mającymi zastosowanie przed dniem 8
grudnia 2023 r. przepisami dotyczącymi etykietowania określonymi w
rozporządzeniu (UE) nr 251/2014, mogą nadal być wprowadzane do obrotu do
wyczerpania zapasów, jeżeli zostały wyprodukowane przed wskazaną datą.
W punkcie 4 i 5 Zawiadomienia Komisji zamieszczono dodatkowe informacje
dotyczące tego kiedy wino można uznać za „wyprodukowane”.
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|