Relacja z konferencji PFPŻ ZP pt.: „Informowanie konsumentów o produktach spożywczych w świetle aktualnych przepisów”W dniu 19 października 2023 r. odbyła się konferencja „Informowanie konsumentów o produktach spożywczych w świetle aktualnych przepisów” zorganizowana przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców (PFPŻ ZP) oraz kwartalnik „Food-Lex”.
Pierwszą prezentację pt. „Podejście
Inspekcji Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych do wybranych zagadnień
z zakresu znakowania” wygłosiła Karolina Kaszewska-Romańczuk, główny specjalista w Biurze Kontroli Jakości
Handlowej Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W swoim wystąpieniu prelegentka odniosła się do kwestii umieszczania dobrowolnych informacji o produktach
spożywczych i podawania informacji o zastosowanych procesach technologicznych. W trakcie wystąpienia omówione zostały
najważniejsze zasady dotyczące prezentowania dobrowolnych informacji na temat
żywności, a także przykłady najpopularniejszych deklaracji wraz z oceną
możliwości ich stosowania – „Produkt polski", „bezglutenowy", „naturalny",
„bez laktozy", „bez GMO” i inne.
Kolejne zagadnienie pt. „Teksty marketingowe w komunikacji z
konsumentem – na jakie kwestie zwracać uwagę”
przedstawiła Małgorzata
Krzepkowska, ekspert
ds. bezpieczeństwa i jakości produktów spożywczych w J.S. Hamilton Poland. Prelegentka odniosła się do wybranych
tekstów marketingowych i orzecznictwa, zwracając uwagę, że komunikat marketingowy jest zawsze elementem
zwiększającym sprzedaż.
Następnie Joanna Krakowiak, radca prawny, partner w kancelarii Wardyński i Wspólnicy sp.k. podzieliła się swoimi spostrzeżeniami na temat: „Dziecko
jako konsument – jak bezpiecznie budować komunikację reklamową kierowaną do
dzieci”. Prelegentka wyjaśniła, czym
jest
marketing kierowany do dzieci, omówiła podstawowe zasady i wytyczne dotyczące
budowania komunikacji. Uczestnicy
konferencji dowiedzieli się m.in. jaka jest zależność pomiędzy prezentacją a składem produktu dla dzieci.
Ostatnią prezentację
pt. „Ilościowa zawartość składników na etykiecie –
co, kiedy i jak deklarować” omówiły mec. dr Justyna Nowak i adw. Marcelina Izydorczyk z kancelarii
Kieszkowska Rutkowska Kolasiński Kancelaria Prawna sp. j. Prelegentki przekazały szereg
praktycznych informacji z przykładami obrazującymi w stosunku do jakich
składników żywności wymagane jest oznaczenie ilościowe na etykiecie, a
także w którym miejscu i w jakiej formie należy je podać na opakowaniu
produktu. Podczas wykładu zostały również omówione sankcje nakładane w
przypadku nieprawidłowego oznakowania wyrobu, a także wybrane orzeczenia sądowe
z powyższego zakresu.
Konferencję prowadziła Dorota
Kozłowska, dyrektor PFPŻ ZP ds. legislacji.
Partnerem
konferencji była firma J.S. Hamilton Sp. z o.o.
Patronat
nad konferencją objęła Sektorowa Rada ds. Kompetencji - Żywność Wysokiej
Jakości.
Patroni konferencji:
- Stowarzyszenie
Krajowa Unia Producentów Soków
- Związek Polskich
Przetwórców Mleka
- Unia Producentów
i Pracodawców Przemysłu Mięsnego
- Związek POLSKIE
MIĘSO
pełna lista aktualności
|