Zalecenia Światowej Organizacji Zdrowia ws. spożycia tłuszczówŚwiatowa Organizacja Zdrowia (WHO) zaktualizowała wytyczne dotyczące spożycia tłuszczów ogółem, tłuszczów nasyconych i tłuszczów trans. Celem nowych rekomendacji jest „zmniejszenie ryzyka niezdrowego przyrostu masy ciała i wzrostu występowania dietozależnych chorób niezakaźnych, takich jak cukrzyca typu 2, choroby układu krążenia i niektóre rodzaje nowotworów”.Wytyczne
dot. tłuszczów ogółem w diecie
- WHO zauważa, że zarówno ilość, jak i jakość są ważne dla utrzymania
zdrowia.
- WHO potwierdza, że dorośli powinni ograniczyć spożycie tłuszczu do 30%
całkowitego spożycia energii lub mniej. Przykładowo więc, w przypadku
osoby, której dzienne zapotrzebowanie kaloryczne wynosi 2 000 kcal,
sugeruje się spożywanie maksymalnie 600 kcal z tłuszczów, co przekłada się
na 66,7 g tłuszczów.
- Dla zachowania zdrowia istotna jest jednak nie tylko ilość, ale i
jakość przyjmowanych tłuszczów. Tłuszcze spożywane przez wszystkich w wieku 2 lat i starszych powinny
stanowić przede wszystkim nienasycone kwasy tłuszczowe, czyli tłuszcze
występujące m.in. w tłustych rybach morskich, orzechach, olejach roślinnych
takich jak rzepakowy oraz w margarynach miękkich (kubkowych).
- Wartość kaloryczną spożywanych nasyconych kwasów tłuszczowych
(występujących m.in. w czerwonym mięsie, produktach mlecznych, maśle,
oleju palmowym czy kokosowym) należy ograniczyć do maksymalnie 10%
całkowitego zapotrzebowania energetycznego.
- Wartość energetyczna pochodząca z kwasów tłuszczowych trans, zarówno
pochodzenia przemysłowego, jak i występujących w produktach mlecznych
pochodzących od przeżuwaczy (krowy lub owce), powinna być ograniczona do maksymalnie
1% całkowitego poboru energii.
Kwasy tłuszczowe nasycone i trans
- Zgodnie z wytycznymi WHO, kwasy tłuszczowe nasycone i trans w
diecie można zastąpić innymi składnikami odżywczymi, takimi jak wielonienasycone
kwasy tłuszczowe, jednonienasycone kwasy tłuszczowe pochodzenia roślinnego
lub węglowodany z żywności zawierającej naturalnie występujący błonnik
pokarmowy, takiej jak produkty pełnoziarniste, warzywa, owoce i rośliny
strączkowe.
- Nasycone kwasy tłuszczowe można znaleźć w: tłustym mięsie, produktach
mlecznych oraz twardych tłuszczach i olejach, takich jak masło, ghee,
smalec, olej palmowy i olej kokosowy.
Organizacja Narodów Zjednoczonych do spraw
Wyżywienia i Rolnictwa (FAO) i Światowa Organizacja Zdrowia (WHO) aktualizują
swoją koncepcję zdrowej diety, aby odzwierciedlić najnowsze dowody naukowe
dotyczące związku między dietą a zdrowiem człowieka, ale także między zdrowiem
człowieka a zdrowiem planety (poprzez zrównoważone systemy rolno-spożywcze).
Opublikowane
wytyczne, wraz z istniejącymi wytycznymi WHO dotyczącymi wolnych cukrów,
niecukrowych substancji słodzących i sodu, a także planowanymi wytycznymi
dotyczącymi wielonienasyconych kwasów tłuszczowych i substytutów soli o niskiej
zawartości sodu, stanowić będą podstawę koncepcji zdrowej diety wg WHO.
pełna lista aktualności
|