Cechy organoleptyczne
Cechy organoleptyczne sprawdzono w 52 partiach, z czego 30
zakwestionowano (57,7%). Wykryto wady niedopuszczalne w najwyższej
kategorii oliwy z oliwek, które świadczą o jej niższej kategorii.
Badania laboratoryjne
Badaniami laboratoryjnymi objęto 21 partii, z czego 2 zakwestionowano
(9,5%). Stwierdzono zawyżoną zawartość kwasów tłuszczowych
wielonienasyconych (w stosunku do deklaracji w wartości odżywczej) i
Delta-7-stigmastenolu.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 79 partii, z czego w 27 stwierdzono nieprawidłowości (34,2%). Dotyczyły one m.in.:
- Użycia nazwy nieadekwatnej do kategorii oliwy z oliwek określonej w badaniach laboratoryjnych.
- Stosowania nazwy niezgodnej z obowiązującymi przepisami (np. „Oliwa z
oliwek extra virgin” czy „100% oliwa z oliwek ekstra virgin z
pierwszego tłoczenia” zamiast „oliwa z oliwek najwyższej jakości z
pierwszego tłoczenia”).
- Braku wskazania obowiązkowego opisu kategorii oliwy lub podania go
niezgodnie z przepisami (np. „pierwsza klasa oliwy z oliwek otrzymywanej
bezpośrednio z oliwek, wyłącznie w procesach mechanicznych”).
- Zastosowania sformułowania „bez dodatków i konserwantów”
(sugerującego szczególne właściwości danej oliwy), podczas gdy wszystkie
oliwy nie mogą zawierać takich składników.
- Braku podania w języku polskim niektórych obowiązkowych informacji (np. nazwy, kategorii oliwy, pochodzenia).
Źródło: GIJHARS