Polacy spożywają zbyt dużo tłuszczów zwierzęcychZarówno przed, jak i w czasie pandemii, polska dieta odznaczała się zbyt dużym udziałem tłuszczu, w tym tłuszczów zwierzęcych i kwasów tłuszczowych nasyconych.Narodowy Instytut Zdrowia
Publicznego PZH – PIB wydał raport pt. „Sytuacja zdrowotna ludności Polski i
jej uwarunkowania[1]”, który
koncentruje się na omówieniu zmian w trendach zdrowotnych oraz w
zachowaniach zdrowotnych Polaków. Jednym z interesujących obszarów jest
to, w jaki sposób odżywia się nasz naród.
Wybrane aspekty sposobu
żywienia Polaków, z uwzględnieniem okresu pandemii COVID-19
Z badan budżetów gospodarstw
domowych wynika, że w czasie pandemii nastąpiły niewielkie zmiany
w spożyciu artykułów żywnościowych. Wzrosło spożycie tłuszczów, przede
wszystkim masła, a ponadto cukru i wyrobów cukierniczych. Warto
podkreślić nieznaczny przyrost spożycia warzyw i owoców oraz ich
przetworów, które jednak nadal było mniejsze od ilości zalecanych przez Światową
Organizację Zdrowia (WHO). Ponadto spożycie mięsa czerwonego oraz przetworów
mięsnych, a także soli kuchennej przekraczało rekomendacje ekspertów.
Analiza porównawcza spożycia
tłuszczów widocznych (oleje roślinne, margaryna, masło, smalec, słonina)
wykazała wzrost o 4% pomiędzy rokiem 2019 a 2020 (1,04 vs.
1,08 kg/os./miesiąc). Biorąc pod uwagę poszczególne rodzaje produktów
tłuszczowych, to wysoki wzrost ich spożycia – o 14% dotyczył masła
(0,28 vs. 0,32 kg/os./miesiąc). W przypadku pozostałych tłuszczów
zwierzęcych oraz tłuszczów roślinnych nie odnotowano zmian.
Wartość energetyczna i
odżywcza diety
W okresie pandemii
odnotowano wzrost wartości energetycznej polskiej diety, który był
związany przede wszystkim ze zwiększeniem spożycia tłuszczu, w tym
zwłaszcza tłuszczu zwierzęcego.
Zwiększone spożycie tłuszczu
zwierzęcego wiązało się natomiast ze wzrostem zawartości kwasów tłuszczowych
nasyconych (o 4%) oraz cholesterolu (o 3%) w diecie.
Wpłynęło to na wzrost odsetka energii z tłuszczu ogółem i kwasów
tłuszczowych nasyconych, który już przed pandemią był za wysoki oraz zmniejszenie
stosunku kwasów wielonienasyconych do nasyconych.
Narodowy Instytut Zdrowia
Publicznego PZH-PIB zauważa, iż w odniesieniu do aktualnych norm żywienia[2] dieta
Polaków zarówno przed, jak i w czasie pandemii, odznaczała się zbyt
dużym udziałem tłuszczu, w tym kwasów tłuszczowych nasyconych.
Potrzeba edukacji
Biorąc pod uwagę fakt, że wiele
niekorzystnych aspektów żywienia Polaków, m.in. zbyt małe spożycie warzyw
i owoców, ryb, a duży udział tłuszczów zwierzęcych, mięsa
czerwonego i przetworzonego oraz słodyczy w diecie, obserwowano
zarówno przed pandemią, jak i w następnych latach, Narodowy Instytut
Zdrowia Publicznego PZH-PIB za niezwykle ważne uznaje podjęcie kompleksowych
działań w celu zmiany tej sytuacji. Powinny być one ukierunkowane przede
wszystkim na zmianę postaw żywieniowych Polaków, gdyż znaczna część
z nich nie korzysta z żadnych źródeł wiedzy o racjonalnym
żywieniu, nie stosuje tej wiedzy w praktyce, a nawet nie widzi
potrzeby, żeby zdrowo się odżywiać.
„Poznaj dobre tłuszcze!" to program
informacyjno-edukacyjny zainicjowany przez Polską Federację Producentów
Żywności Związek Pracodawców. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych tłuszczów
roślinnych, w tym margaryn nowej generacji oraz obalanie mitów żywieniowych
i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne
informacje na temat tłuszczów roślinnych oraz ich miejsca w codziennej
diecie przekazywane są za pomocą portalu internetowego www.dobretluszcze.pl. Podstawa
merytoryczna portalu, czyli sekcja "Wszystko o tłuszczach" z
zakładkami "W sklepie", "W kuchni" oraz "W
diecie" została opracowana przez Polskie Towarzystwo Dietetyki, zaś do bieżącej współpracy
zapraszani są eksperci z zakresu nauk o żywności i żywieniu.
pełna lista aktualności
|