Czeska Inspekcja ws. oceny zamienności składników żywnościOpinia czeskiego Urzędu Inspekcji Rolno-Spożywczej z dnia 3 stycznia 2023 r. ws. zamienności składników żywności glukoza-fruktoza/syrop fruktozowo-glukozowy i cukru buraczanego dla identycznych środków spożywczych w ramach oceny podwójnej jakości żywności.Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza opiera się na następujących założeniach: cukier buraczany i syrop fruktozowo-glukozowy lub syrop glukozowo-fruktozowy są obecnie powszechnie stosowanymi surowcami w przemyśle spożywczym i zaliczane są do naturalnych substancji słodzących zgodnie z obowiązującym prawodawstwem Unii Europejskiej oraz ustawodawstwem Republiki Czeskiej.
Cukier rafinowany to sacharoza wyizolowana i oczyszczona w procesie produkcji cukru z trzciny cukrowej lub buraków cukrowych (cukier trzcinowy lub buraczany). Jest to dwucukier złożony z jednej cząsteczki glukozy i jednej cząsteczki fruktozy o czystości 99,5–99,7%. Procentowa zawartość obu składników wynosi 50% fruktozy i 50% glukozy.
Syrop glukozowo-fruktozowy (GF) i syrop fruktozowo-glukozowy (FG) są produktami hydrolizy skrobi i następczej izomeryzacji enzymatycznej (za pomocą enzymu glukozoizomerazy) części cząsteczek glukozy do fruktozy. Syrop glukozowy poddaje się izomeryzacji enzymatycznej i w zależności od tego, czy w otrzymanym produkcie dominuje glukoza czy fruktoza, wybierane jest oznaczenie syropu GF lub FG. Syrop fruktozowo-glukozowy stosowany w przemyśle napojowym zawiera zwykle 55% fruktozy i 45% glukozy.
Czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza przyznaje, że nie są to identyczne substancje chemiczne. W przypadku cukru buraczanego jest to czysty disacharyd (glukoza, fruktoza), w przypadku syropów glukozowo-fruktozowych lub fruktozowo-glukozowych jest to mieszanina monosacharydów glukozy i fruktozy w różnych proporcjach. Pozyskuje się je również w inny sposób.
Z punktu widzenia podwójnej jakości żywności czeska Inspekcja Rolno-Spożywcza uważa za decydujące, czy fakt ten będzie stanowił istotną różnicę w składzie lub właściwościach konkretnego produktu, zwłaszcza takiego, w którym zawartość węglowodanów stanowi większość.
Przykład: Stosowanie syropu fruktozowo-glukozowego zamiast cukru rafinowanego w napojach bezalkoholowych sprzedawanych w różnych państwach członkowskich w identycznych opakowaniach może nie stanowić istotnej różnicy w składzie lub właściwościach. Cukier rafinowany częściowo hydrolizuje w roztworze wodnym do fruktozy i glukozy. Proces ten jest przyspieszany w kwaśnym środowisku, na przykład w napojach bezalkoholowych. Oba cukry proste (fruktoza i glukoza) są zatem obecne w napoju bezalkoholowym, zarówno w przypadku użycia syropu, jak i cukru rafinowanego, ale z nieco inną zawartością procentową tych cukrów prostych (w przypadku syropu tj. 55% fruktozy i 45% glukozy w porównaniu do 50% fruktozy i 50% glukozy w przypadku cukru rafinowanego). W takim przypadku konsument spożywa prawie identyczny roztwór monosacharydów, w którym te monosacharydy są reprezentowane w praktycznie tej samej proporcji.
Link do opinii czeskiej Inspekcji Rolno-Spożywczej>>
pełna lista aktualności
|