Szukasz witamin A i D? Znajdziesz je tutaj!Wzmocnienie odporności w celu zabezpieczenia organizmu przed infekcjami szczególnie interesuje nas w okresie zimowym, kiedy wzrasta ryzyko przeziębień i innych infekcji. Ważne jest wówczas dostarczanie organizmowi odpowiedniej ilości witamin, które wspierają układ immunologiczny organizmu. Jakie witaminy na odporność są szczególnie ważne? Co jeść, by możliwe było zwiększenie odporności? Odpowiedzi na te pytania znajdziesz w naszym artykule.Zdrowa,
dobrze zbilansowana i bogata w składniki odżywcze dieta jest istotna dla
budowania odporności. Jednymi z najważniejszych dla naszego systemu obronnego
są witaminy A i witamina D.
Witamina A –
Co jej zawdzięczamy?
Witamina A
to inaczej mówiąc retinol oraz jego pochodne. Rola tej witaminy jest znacząca,
ponieważ wpływa ona na prawidłowe widzenie, właściwy stan skóry oraz pomaga w
prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego i w utrzymaniu prawidłowego
stanu błon śluzowych[1]. Witamina A należy
do związków o działaniu antyoksydacyjnym, wykazuje także działanie
przeciwzapalne i antyproliferacyjne[2].
Witamina D – Dlaczego jest dla nas tak ważna?
Ze względu na fakt, że witamina D jest w naszym
organizmie bardzo aktywna biologicznie i ma wielokierunkowe oddziaływanie, nazywa się ją prohormonem.
Witamina D pomaga w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego, a
poza tym m.in. pomaga w prawidłowym wchłanianiu/wykorzystywaniu wapnia i
fosforu, wspiera utrzymanie zdrowych kości czy pomaga w prawidłowym
funkcjonowaniu mięśni.
Rozpuszczalne w tłuszczach
Witaminy A i D należą do witamin rozpuszczalnych w
tłuszczach. Jak sama nazwa wskazuje, przyswajalność tych witamin jest ściśle
związana z obecnością tłuszczów w pokarmach, które spożywamy.
Warto wiedzieć, że Polsce wszystkie margaryny są wzbogacane
w witaminy A i D, dzięki czemu stanowią one ich dodatkowe źródło w
diecie [5].
Zwykle, w margarynach witamina A znajduje się na poziomie
600–900 µg/100 g produktu, zaś witamina D obecna jest w ilości 5,0-7,5 µg/100 g
produktu. Niektórzy producenci dobrowolnie wzbogacają margaryny w
witaminę E.
„Poznaj dobre tłuszcze!" to program informacyjno-edukacyjny
zainicjowany przez Polską Federację Producentów Żywności Związek Pracodawców.
Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych tłuszczów roślinnych, w tym
margaryn nowej generacji oraz
obalanie mitów żywieniowych i przedstawianie faktów opartych na badaniach
naukowych. Obiektywne i aktualne
informacje na temat tłuszczów roślinnych oraz ich miejsca w codziennej diecie
przekazywane są za pomocą portalu internetowego www.dobretluszcze.pl. Podstawa merytoryczna portalu, czyli
sekcja "Wszystko o tłuszczach" z zakładkami "W sklepie",
"W kuchni" oraz "W diecie" została opracowana przez Polskie
Towarzystwo Dietetyki, zaś do bieżącej
współpracy zapraszani są eksperci z zakresu nauk o żywności i żywieniu.
pełna lista aktualności
|