Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Pozytywna ocena EFSA dla Neohesperydyny DC
17 listopada 2022 r. Europejski Urząd ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA) opublikował opinię na temat substancji słodzącej i wzmacniacza smaku Neohesperydyna DC, ponownie potwierdzając jej bezpieczeństwo.

EFSA dokonała przeglądu dostępnych dowodów i stwierdziła, że stosowanie neohesperydyny DC jako dodatku do żywności przy zgłoszonych zastosowaniach i poziomach nie budzi obaw dotyczących bezpieczeństwa.


Biorąc pod uwagę ADI wynoszące 20 mg/kg masy ciała na dzień, EFSA stwierdziła, że oszacowane narażenie było poniżej wartości referencyjnej we wszystkich grupach wiekowych.

 

Neohesperydyna DC jest wytwarzana przez uwodornienie neohesperydyny - flawonoidu występującego naturalnie w gorzkich pomarańczach. Neohesperydyna DC została pierwotnie dopuszczona do stosowania w żywności i napojach w Unii Europejskiej w 1988 roku. Zgodnie z przepisami europejskimi, EFSA została poproszona przez Komisję Europejską o przeprowadzenie ponownej oceny bezpieczeństwa Neohesperydyny DC w ramach ponownej oceny wszystkich dodatków do żywności dopuszczonych do stosowania w UE przed styczniem 2009 r.

 

Opinia EFSA dostępna jest na stronie:

https://www.efsa.europa.eu/en/efsajournal/pub/7595


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij