Stanowisko PFPŻ ZP ws. nowelizacji opłaty cukrowejW związku z przekazaniem do konsultacji publicznych projektu ustawy o zmianie ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu alkoholizmowi, ustawy o zdrowiu publicznym oraz niektórych innych ustaw, PFPŻ ZP przekazała uwagi do ww. projektu ustawy w części dotyczącej tzw. „opłaty cukrowej”.Przedkładając komentarze do
projektu ustawy PFPŻ ZP zwróciła również uwagę na poniższe skutki proponowanych
przepisów i zaproponowała określone korekty. Jednocześnie, biorąc pod uwagę aktualną
sytuację gospodarczą, PFPŻ ZP zawnioskowała o rozważenie przez Ministerstwo
obniżenia całości opłaty.
1. Niekorzystny wpływ na działalność
dobroczynną przedsiębiorców
Projektowana ustawa, w zmienianym art.
12a ust. 2 ustawy o zdrowiu publicznym, wskazuje, że przez – zasadniczo
podlegające opłacie – wprowadzenie na rynek krajowy napojów będzie rozumiane
także dokonywanie na terytorium Rzeczypospolitej Polskiej, w ramach prowadzonej
działalności gospodarczej, przez podmiot zobowiązany do zapłaty opłaty, takich
czynności jak przekazanie nieodpłatne napojów.
Takie
sformułowanie doprowadzi do sytuacji, w której każde przekazanie przez
producenta, nabywcy lub importera napojów – z wyłączeniem tych wskazanych w
art. 12b ust. 2 ustawy o zdrowiu publicznym – będzie objęte opłatą. Dotyczyć to
będzie także przypadków, w których podmioty zobowiązane do zapłaty opłaty będą
przekazywać napoje na cele charytatywne na rzecz organizacji pożytku
publicznego. Pozostawienie zapisu w takim kształcie wpłynie niekorzystnie na
działalność dobroczynną przedsiębiorców, bo stanie się nieopłacalne. Sektor
spożywczy, w tym także branża napojowa, podejmuje szereg działań wspierających
organizacje pożytku publicznego, poprzez m.in. nieodpłatne przekazywanie
napojów. Trend ten nasilił się zwłaszcza w obliczu trwającej na terytorium
Ukrainy wojny i wsparcia obywateli Ukrainy przebywających w Polsce przez
polskich przedsiębiorców.
Zaproponowany przepis uniemożliwia
również nieodpłatne przekazywanie napojów dla pracowników producenta. W szeregu
sytuacji prawo przewiduje korzyści dla pracowników (przywileje górników,
kolejarzy, pracowników różnych instytucji), tutaj nawet taka możliwość zostaje
odebrana producentom napojów.
Ponadto przekazanie próbek towarów (tj.
najmniejsza dostępna ilość towaru zachowująca cechy egzemplarz
towaru, które pozwala na ocenę cech i właściwości towaru w jego końcowej
postaci) w takim brzmieniu
przepisu będzie również objęta opłatą, podczas gdy inne obciążenia podatkowe
np. VAT nie obejmują takich wydań.
Proponowane zmiany:
PFPŻ ZP postuluje usunięcie proponowanego pkt
b „przekazania nieodpłatnego napojów”. Ponadto przy użytych w projekcie
sformułowaniach, należałoby doprecyzować, iż „w okresie przydatności do
spożycia napojów”. Obecnie proponowane brzmienie definicji nie prowadzi do wyłączenia
przekazań związanych chociażby z utylizacją napojów.
Alternatywnie, PFPŻ ZP wnosi o doprecyzowanie
przedmiotowego przepisu poprzez nadanie mu brzmienia: „„b) przekazania
nieodpłatnego napojów, z wyłączeniem przekazania nieodpłatnego napojów na rzecz
organizacji pożytku publicznego lub realizujących cele pożytku publicznego w rozumieniu
ustawy z dnia 24 kwietnia 2003 r. o działalności pożytku publicznego i o
wolontariacie, z przeznaczeniem na cele działalności charytatywnej prowadzonej
przez tę organizację,”.
2. Projekt nowelizacji ustawy wprowadza
opodatkowanie soków, nektarów i napojów zawierających co najmniej 20% soku
owocowego lub warzywnego, do których nie dodano cukru
Obecnie
obowiązujące przepisy ustawy o zdrowiu publicznym obciążają opłatą wyłącznie
napoje z dodatkiem cukru, kofeiny lub tauryny, natomiast proponowana przez
autorów projektu zmiana prowadzi do opodatkowania napojów bez dodatku cukru,
kofeiny, czy tauryny, co jest sprzeczne z założeniami pierwotnej regulacji i
wychodzi poza deklarowany w uzasadnieniu projektu cel doprecyzowania i
wyjaśnienia istniejących wątpliwości.
W szczególności, proponowane przez
projektodawcę zmiany w definicji napoju
(art. 12b ust. 1 zmienianej ustawy o zdrowiu publicznym) oraz w zakresie
zwolnień od opłaty (art. 12b ust. 2 pkt 5 ww. ustawy) spowodują opodatkowanie
soków, nektarów i innych napojów zawierających co najmniej 20% soku owocowego
lub warzywnego, do których nie dodano cukru.
Wynika
to z wykreślenia w zmienionej definicji napoju (art. 12b ust 1 zmienianej
ustawy o zdrowiu publicznym) słów „z wyłączeniem substancji występujących
w nich naturalnie”. Powyższa zmiana pozostaje w związku z proponowanym
brzmieniem przepisu art. 12b ust. 2 pkt 5 zmienianej ustawy, zgodnie z którym
opłacie nie podlegają „napoje, w których
udział masowy soku owocowego, warzywnego, warzywno-owocowego, lub
owocowo-warzywnego wynosi:
a) nie mniej niż 20% składu surowcowego
i zawartość cukrów jest mniejsza lub równa 5g w przeliczeniu na 100 ml napoju
oraz nie dodano do nich kofeiny lub tauryny,
b) 100% składu surowcowego
oraz nie zawierają dodatków, o których mowa w art. 12a ust. 1”.
W razie przyjęcia proponowanej przez
Rząd nowelizacji, nie tylko napoje owocowe z minimum 20% soku w składzie i
niezawierające dodatku cukru zostaną objętej opłatą, ale również mogą zostać
objęte opłatą soki owocowe, warzywne, warzywno-owocowe i owocowo-warzywne, o
ile w ich składzie znajdą się inne niż cukry dodatki, dozwolone dla soków,
takie jak witaminy i
substancje mineralne.
Powyższe zmiany wychodzą radykalnie poza główny cel
nowelizacji, jakim jest, zgodnie z uzasadnieniem
projektu ustawy, „uproszczenie poboru opłaty od
środków spożywczych oraz wyeliminowanie zidentyfikowanych ograniczeń i
wątpliwości interpretacyjnych”,
gdyż prowadzą do radykalnego rozszerzenia podatku na nowe grupy produktowe,
dotychczas nieopodatkowane, co jest niezgodne z celami pierwotnej regulacji
oraz godzi w interesy polskiego przetwórstwa rolno-spożywczego i jego
rolniczego zaplecza surowcowego.
Należy mieć na uwadze, że u podstaw wprowadzenia zwolnień
od opłaty dla napojów ze znaczną zawartością soku owocowego lub warzywnego
stały zarówno względy dietetyczne i zdrowotne, jak i troska o
polski przemysł przetwórczy i rolnictwo produkujące surowce na jego potrzeby.
Podstawowym składnikiem soków i innych napojów owocowych i
owocowo-warzywnych są soki z polskich jabłek i innych owoców, a także soki
marchwiowe z krajowych plantacji. Wprowadzone dodatkowe opodatkowanie soków,
nektarów i napojów negatywnie odbije się na skupie surowca. Działanie
takie zniechęca również do dokonywanej
przez producentów napojów reformulacji składu poprzez ograniczenie dodawania
cukru, co jest możliwe między innymi dzięki większemu udziałowi soków w
składzie produktu.
Celem przepisów dotyczących opłaty cukrowej było
opodatkowanie napojów dosładzanych cukrem (z dodatkiem cukrów). Witaminy,
minerały, czy inne niż cukry, kofeina lub tauryna substancje dodawane do soków, czy napojów, zgodnie z
obowiązującymi przepisami, nie powinny powodować obciążenia produktu opłatą
cukrową, zwłaszcza, że ww. dodatki służą wzbogaceniu produktu o dodatkowe
walory zdrowotne. Dlatego też nieuzasadnione jest przyznanie zwolnienia
wyłącznie produktom, których 100% składu surowcowego stanowi sok owocowy,
warzywny, owocowo-warzywny lub warzywno-owocowy.
Należy też wskazać, że proponowana definicja napoju, w
wyniku wykreślenia w art. 12b ust. 1 zmienianej ustawy słów „z wyjątkiem
substancji występujących w nim naturalnie” stoi w sprzeczności z art. 12a
ust. 1 tejże ustawy, zgodnie z którym podlega opłacie wprowadzanie na rynek krajowy
napojów z dodatkiem cukrów będących monosacharydami lub disacharydami
oraz środków spożywczych zawierających te substancje oraz substancji
słodzących, o których mowa w rozporządzeniu Parlamentu Europejskiego i Rady (WE) nr 1333/2008 z dnia 16
grudnia 2008 r. Biorąc pod uwagę powyższą definicję oraz, w ramach wykładni
systemowej, definicję żywności bez dodatku cukrów, wynikającą zarówno z załącznika do rozporządzenia Parlamentu i
Rady (WE) nr 1924/2006 w sprawie
oświadczeń żywieniowych i zdrowotnych dotyczących żywności, jak i art. 3 ust. 2
lit. e) rozporządzenia Parlamentu i Rady (WE) nr 1333/2008 w sprawie dodatków
do żywności, produkty z dodatkiem cukrów to takie napoje, do których dodano
cukry (monosacharydy lub disacharydy) celem dosłodzenia. Tymczasem w przypadku soków, czy napojów
niedosładzanych, charakteryzujących się
dużą ilością soku w składzie (np. 50% lub więcej) sok owocowy lub
warzywny nie stanowi dosładzającego dodatku, ale podstawowy składnik
produktu.
Proponowane zmiany:
W związku z powyższym PFPŻ ZP proponuje dodanie w projektowanej definicji napoju z art. 12b ust. 1 ustawy o zdrowiu
publicznym słów „z wyłączeniem substancji występujących naturalnie w składnikach
napoju”, względnie „z wyłączeniem substancji zawartych naturalnie w soku
owocowym lub warzywnym będącym składnikiem napoju”.
W konsekwencji przyjęcia powyższej zmiany do projektu,
należałoby również zmodyfikować art. 12b ust. 2 pkt 5, nadając mu brzmienie
„w których udział masowy soku
owocowego, warzywnego lub owocowo-warzywnego wynosi nie
mniej niż 20% składu surowcowego i zawartość cukrów jest mniejsza lub równa 5g
w przeliczeniu na 100 ml napoju oraz nie dodano do nich kofeiny lub tauryny”.
3. Wniosek o wyłączenie napojów roślinnych z
tzw. „opłaty cukrowej” poprzez rozszerzenie o nie listy napojów
niepodlegających tej opłacie
PFPŻ
ZP zwraca się z wnioskiem o uwzględnienie w ramach nowelizacji zmian mających
na celu zharmonizowanie zastosowania przepisów dotyczących napojów roślinnych
na bazie soi, orzechów, zbóż i nasion - wzorem przepisów ustawy z dnia 11 marca
2004 r. o podatku od towarów i usług (Dz.U. z 2022 r. poz. 931 z późn. zm.,
dalej „Ustawa o VAT”) - w
zakresie umożliwiającym jednakowe potraktowanie produktów mlecznych i napojów
roślinnych pod względem opłaty cukrowej.
1 listopada
2019 r. weszły w życie przepisy ustawy nowelizującej Ustawę o VAT, wprowadzające
m.in. nową matrycę stawek VAT oraz wiążącą informację stawkową (WIS) (ustawa z
dnia 9 sierpnia 2019 r. o zmianie ustawy o podatku od towarów i usług oraz
niektórych innych ustaw - Dz. U. poz. 1751 z późn. zm.). Podczas 83. posiedzenia Senatu RP IX kadencji w
dniu 2.08.2019, do przedmiotowej nowelizacji przyjęto poprawkę, na mocy której
z planowanej 23% stawki VAT, napoje roślinne zostały objęte 5% stawką VAT:
„Poprawka nr 2
dokonuje zmian w
załączniku nr 10 do ustawy o podatku od towarów i usług i tym samym obejmuje
obniżoną stawką VAT, w wysokości 5%, napoje roślinne (tak zwane mleka roślinne)
na bazie soi, orzechów, zbóż lub nasion. Produkty te stanowią zamiennik mleka
krowiego (napojów mlecznych), opodatkowanego preferencyjną pięcioprocentową
stawką podatku VAT. Zasadne jest zatem objęcie napojów roślinnych taką samą
stawką VAT jak produktów mlecznych. Senat uchwalając poprawkę wziął pod uwagę
liczne postulaty producentów napojów roślinnych, Rzecznika Praw Dziecka,
ośrodków naukowych i organizacji społecznych, a także osób z alergią na białko
mleka krowiego lub nietolerancją laktozy.”
Przyjęcie powyższej
poprawki było poprzedzone zgłoszeniem licznych postulatów wskazujących na
konieczność ujednolicenia stawki VAT na produkty mleczne oraz roślinne m.in.:
- zgłoszeniem
uwag przez Ministra Przedsiębiorczości i Technologii (wskazując, że proponowana
zmiana obciąży przede wszystkim osoby z alergią na białka, które napojami
mlekopodobnymi zastępują mleko (np. krowie), jak również osoby z nietolerancją
laktozy, jedną z najczęściej spotykanych nietolerancji pokarmowych),
- debatą
w tym zakresie w trakcie posiedzenia Komisji Finansów Publicznych nr 471 z 16
lipca 2019 r.,
- postulatami Rzecznika Praw Dziecka,
zgromadzonymi w piśmie z dnia 19 lipca 2019 r.,
- postulatami ośrodków naukowych i organizacji
społecznych oraz osób z alergią na białko mleka
krowiego lub nietolerancją laktozy,
- Petycją Fundacji Międzynarodowy Ruch
Na Rzecz Zwierząt Viva!, Stowarzyszenia Empatia, Fundacji Alberta
Schweitzera, BASTA Inicjatywa na Rzecz Zwierząt oraz ProVeg Polska.
W tym zakresie wystosowana została również interpelacja poselska nr 30341 oraz nr 32512 w sprawie ustawy o zmianie
ustawy o podatku od towarów i usług oraz ustawy Ordynacja podatkowa, wprowadzającej
nową matrycę VAT. Wszystkie zgłoszone uwagi podnosiły kwestie dotyczące
aspektów prawnych (w tym wynikających z ugruntowanej jurysdykcji), podatkowych
i zdrowotnych, istotnych z punktu widzenia konieczności zastosowania jednakowej
stawki VAT na produkty
mleczne oraz roślinne.
W rezultacie nowelizacji, w załączniku nr
10 do Ustawy o VAT stanowiącym wykaz towarów i usług opodatkowanych stawką
podatku w wysokości 5%, ujęto napoje roślinne (tak zwane mleka roślinne) na
bazie soi, orzechów, zbóż lub nasion. Efektem tej zmiany było zrównanie stawki
VAT stosowanej do produktów roślinnych ze stawką VAT na produkty mleczne (5%),
zapewniające uspójnienie podejścia do tych produktów na gruncie VAT oraz
jednolity wpływ na ich cenę dla konsumentów, a co za tym idzie – tak kluczową
dostępność.
Należy jednak podkreślić, że te same kategorie
produktów na mocy Ustawy o zdrowiu publicznym w zakresie tzw. „opłaty cukrowej”
zostały znacząco rozróżnione. Produkty roślinne zostały objęte „opłatą
cukrową”, podczas gdy produkty mleczne są z niej w całości zwolnione, co powoduje dalszą niejednolitość
w traktowaniu tych grup produktów w polskim systemie podatków i opłat, a tym
samym przyczynia się do spadku dostępności napoi roślinnych dla najbardziej
potrzebujących grup.
Jak trafnie podnoszono w wyżej
wymienionych postulatach, rozważono wiele argumentów świadczących o
niezbędności jednakowego traktowania obu grup produktów. Mając zatem na uwadze
planowane przez Ministerstwo Finansów zmiany dążące do uporządkowania, doprecyzowania
i modyfikacji przepisów Ustawy o zdrowiu publicznym, istnieje uzasadniona
konieczność wzięcia pod uwagę tych samych ustaleń, które zostały poczynione na
gruncie VAT i zastosowania jednolitego, zharmonizowanego podejścia w przepisach
Ustawy o zdrowiu publicznym dotyczących tzw. „opłaty cukrowej”. Do
najważniejszych ustaleń należy:
1. Podobne traktowanie przez konsumentów obu grupy
produktów – produkty te mają podobny charakter i zastosowanie
Zasadniczym celem Ustawy o zdrowiu
publicznym i „opłaty cukrowej” jest wykorzystanie polityki fiskalnej jako
narzędzia służącego promocji prozdrowotnych wyborów konsumentów poprzez
zmniejszenie spożycia napojów z dodatkiem substancji słodzących. Miała
zniechęcać konsumentów do spożywania wysokosłodzonych napojów. Należy jednak
zauważyć, co podkreślono przy licznych dyskusjach poprzedzających omawianą
wyżej nowelizację VAT, że napoje roślinne są spożywane przez konsumentów nie celem zaspokojenia
pragnienia, ale z uwagi na walory odżywcze, bazujące na składnikach
roślinnych.. Stanowią więc same z siebie wybór kierowany prozdrowotnymi
przesłankami, przez co nie powinny być traktowane odmiennie, niż na gruncie
innych obciążeń fiskalnych (VAT), w szczególności na tle podejścia do produktów
mlecznych.
· Napoje roślinne są traktowane przez konsumentów podobnie jak
mleko - mogą stanowić dodatek do kawy, płatków śniadaniowych, mogą stanowić
zamiennik mleka w przygotowaniu potraw (np. ciast, naleśników, budyni,
koktajli), można spożywać je samodzielnie bez innych dodatków, zarówno na
ciepło, jak i na zimno.
· Napoje
roślinne zaspokajają te same potrzeby żywieniowe konsumentów podobnie jak mleko
- mogą w znacznym stopniu zaspakajać zapotrzebowanie na wiele składników
odżywczych (np. wapń, witaminy z grupy B tj. B2, B12, witaminę D, a niektóre z
nich na witaminę E i białko), z których wszystkie przyczyniają się do
polepszenia jakości diety.
2. Zapewnienie równego dostępu do produktów
stanowiących alternatywę dla mleka krowiego
Napoje roślinne są cennym zamiennikiem mleka dla osób o
szczególnych wymaganiach żywieniowych – osób z nietolerancją laktozy lub
alergią na białka mleka oraz wegetarian i wegan. Mleko krowie jest jednym z
najczęstszych alergenów pokarmowych odpowiedzialnych za rozwój chorób
alergicznych u dzieci. Szacuje się, że osób cierpiących na
nietolerancję laktozy jest w polskim społeczeństwie ok. 20-30%. Napoje roślinne
stanowią alternatywę dla mleka krowiego dla wyżej wymienionych grup
społecznych. Włączanie do jadłospisu napoi roślinnych niesie ze sobą
niekwestionowane korzyści żywieniowe: służy poprawie jakości diety,
jest elementem zdrowego żywienia i pomaga zmniejszać ryzyko niedoborów
składników odżywczych w diecie. Obecnie
nałożona na napoje „opłata cukrowa” przyczynia się do pogłębienia różnicy cen
mleka i napoi roślinnych stanowiąc tym samym barierę dla wielu konsumentów co
może się przyczyniać do pogłębienia niedoborów żywieniowych u osób, które z
różnych powodów nie mogą spożywać mleka.
W związku z powyższym, w świetle
przewidywanych w Projekcie zmian, w tym zmiany w obrębie przedmiotu opłaty
(zmiana i doprecyzowanie w odniesieniu do definicji „napoju”), zwracamy się z
wnioskiem o wyłączenie napoi roślinnych z tzw. „opłaty cukrowej” poprzez
rozszerzenie o nie listy napojów niepodlegających tej opłacie (lista wyłączeń)
zawartej w art. 12b ust. 2 Ustawy o zdrowiu publicznym.
4. Projekt ustawy wprowadza opodatkowanie
napojów z kofeiną naturalnego pochodzenia
Konsekwencją przyjęcia proponowanej
przez Rząd definicji napoju w art. 12b ust. 1 ustawy o zdrowiu publicznym (z
wykreślonym wyłączeniem dla naturalnie obecnych w produkcie substancji) byłoby
również objęcie opłatą od kofeiny napojów zawierających niewielką nawet ilość
naturalnej kofeiny (z uwagi na zawartość herbaty, kawy, czy kakao, lub ich
ekstraktów w wykazie składników). Taka kofeina nie jest wykazywana w wykazie
składników, gdyż nie stanowi dodatku w rozumieniu przepisów prawa, ani nie jest
innej formie wskazywana na etykiecie, jeśli jej ilość jest mniejsza niż 15 mg/100ml („wysoka zawartość kofeiny” w
rozumieniu rozporządzenia Parlamentu Europejskiego i Rady (UE) nr 1169/2011 w
sprawie przekazywania konsumentom informacji o żywności (…), załącznik III,
poz. 4.1). Intencją pierwotnej wersji przepisów o opłacie od kofeiny było
obłożenie tą opłatą tzw. napojów energetyzujących, zawierających wysoką
zawartość kofeiny, tymczasem usunięcie wyłączenia dla substancji naturalnie
obecnych w produkcie powoduje wątpliwość,
czy również napoje na bazie kawy i herbaty (czy ich mieszanki), a także napoje
z niewielkim choćby dodatkiem tych substancji (np. ekstraktem) nie będą
podlegać opłacie.
Proponowane
zmiany:
Celem nierozszerzenia regulacji na
kategorię napojów z naturalną kofeiną, należałoby albo zmodyfikować definicję
napoju w sposób wskazany powyżej w pkt. 1 (to jest przez dodanie słów „z
wyłączeniem substancji występujących naturalnie w składnikach napoju”),
względnie dodanie do ustawy przepisu, zgodnie z którym „Nie podlegają
opłacie, o której mowa art. 12f ust. 3, dostawa napojów, w których jedynym
źródłem kofeiny jest dodatek kawy, herbaty lub kakao w dowolnej postaci, w tym
także w postaci ekstraktu, oraz napojów, w których kofeina występuje wyłącznie
w postaci aromatu”.
5. Ryzyko
podwójnego opodatkowania w związku z opodatkowaniem koncentratów – konieczność
doprecyzowania zwolnienia od opłaty koncentratu wykorzystywanego do produkcji
napojów
Ustawa przewiduje
opodatkowanie napojów w formie skoncentrowanej, będących środkiem spożywczym
przeznaczonym do sporządzania napoju w postaci płynu przeznaczonego do
bezpośredniej konsumpcji stawką wynoszącą 3,00 zł za 1 litr albo kg napoju (art. 12b ust. 1 pkt 2 oraz
art. 12f ust. 7a ustawy o zdrowiu publicznym). Tak zdefiniowanym koncentratem
jest w szczególności zagęszczony sok owocowy wykorzystywany do produkcji soków
odtworzonych, nektarów i napojów owocowych. Projektodawca zdaje sobie sprawę z
konieczności uniknięcia podwójnego obciążenia opłatą koncentratu wykorzystanego
następnie do produkcji napojów gotowych (przez producenta innego, niż
przedsiębiorca gastronomiczny, o którym mowa w art. 12d ust. 3 omawianej
ustawy). Intencja nieopodatkowywania
koncentratów wykorzystanych do produkcji napojów wynika jednoznacznie z
uzasadnienia projektu ustawy: „Dodatkowo
przewiduje się brak opłaty od koncentratów wykorzystywanych do produkcji
napojów (…) Stąd w projektowanym ust. 2
uregulowano sytuację dostawy napojów w postaci skoncentrowanej do producenta
napojów w postaci płynu przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji określając,
że obowiązek zapłaty opłaty w takim przypadku ciąży na producencie napojów w
postaci płynu przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji. Przyjęcie tego
rozwiązania ma zasadniczo prowadzić do obejmowania opłatą napojów, które mają
już postać płynu przeznaczonego do bezpośredniej konsumpcji”.
Jednakże w tekście projektu noweli nie znalazło się
jednoznaczne zwolnienie dostawy koncentratu do producentów napojów z opłaty. Z
literalnej wykładni proponowanego przepisu art. 12d ust. 2 ustawy o zdrowiu
publicznym wynika wręcz, że producent napojów gotowych do spożycia płaci opłatę
od dostarczonych mu koncentratów, które wykorzysta następnie w produkcji
napojów: „W przypadku dostawy napojów w
postaci, o której mowa w art. 12b ust. 1 pkt 2, do producenta napojów w
postaci, o której mowa w art. 12b ust. 1 pkt 1, obowiązek zapłaty opłaty ciąży
na tym producencie”. Dodany przepis art. 12e ust. 1a
stwierdza co prawda, że w takim przypadku obowiązek zapłaty opłaty powstaje z
dniem wprowadzenia na rynek krajowy napoju w postaci gotowej do bezpośredniego
spożycia, ale nie wynika z tego przepisu, czy ten obowiązek dotyczy wyłącznie
opłaty od napojów wyprodukowanych na bazie koncentratu, czy też również opłaty
od dostawy koncentratu. Reasumując, brak jest w projekcie wyraźnego
stwierdzenia, że dostawa koncentratów przeznaczonych na cele produkcji napojów
(innej niż odbywająca się w gastronomii) nie podlega opodatkowaniu.
Proponowane zmiany:
Art. 12d ust. 2
ustawy o zdrowiu publicznym powinien otrzymać brzmienie: „Dostawa napojów w
postaci, o której mowa w art. 12b ust. 1 pkt 2, do producenta napojów w postaci,
o której mowa w art. 12b ust. 1 pkt 1, nie podlega opłacie”.
W konsekwencji, z projektu nowelizacji wykreślony powinien zostać art. 12e
ust. 1a ww. ustawy.
6. Niekorzystne rozwiązania dla producentów
marek własnych
Proponowana zmiana polegająca na przeniesieniu obowiązku zapłaty opłaty na producenta
z zamawiającego, w przypadku gdy skład napoju stanowi element umowy
zawartej przez producenta, a dotyczącej produkcji tego napoju dla
zamawiającego, jest bardzo niekorzystna dla producentów marek własnych.
Producenci zmuszeni są ponosić koszty
finansowania zapłaty opłaty w okresie pomiędzy terminem płatności opłaty, a
terminem zapłaty uzgodnionym z zamawiającym. Przepisy ustawy wymagają
stosowania nierealnego pomiędzy stronami transakcji handlowych na poziomie
producent – dystrybutor / zamawiający / sieć handlowa 25 dniowego terminu płatności.
Proponowana zmiana prowadzi, w tak
trudnych czasach, do dodatkowego obciążenia finansowego producentów napojów.
Przeciętnie mówimy o finansowaniu kilku milionów złotych miesięcznie.
PFPŻ ZP rozumie potrzebę zmiany, która umożliwia
lepszą kontrolę nad zapłatą opłaty przez podmioty obowiązane, jednakże uważa,
iż powinna się ona nierozerwalnie łączyć z wydłużeniem terminu zapłaty
opłaty o co najmniej jeden miesiąc lub uzależnienie jej od otrzymania zapłaty
za dostarczone napoje.
7. Konsekwencje
przepisów zawartych w art. 12 d w zw. z art.12a
Zwracamy uwagę na konsekwencje
wynikające z zapisów dotyczących art. 12 d w związku z art.12a
projektowanej nowelizacji: Producent, który sprzeda napoje podmiotowi
działającemu na terytorium Polski, prowadzącemu sprzedaż eksportową lub
dokonującemu wewnątrzwspólnotowej dostawy napojów, będzie zobowiązany do
uiszczenia opłaty. Podmiot ten będzie mógł wprawdzie w oparciu o proponowane
zapisy art.12ia i art. 12ib ubiegać się o zwrot uiszczonej opłaty,
niemniej jednak finansowanie tej faktycznie nienależnej opłaty będzie po
stronie tego podmiotu lub producenta (w zależności od uzgodnionego terminu
płatności pomiędzy stronami transakcji).
Taki przedsiębiorca zapewne przestanie
prowadzić działalność na terytorium Polski, bo jest to dla niego niekorzystne
finansowo i wymaga od niego niejako wcześniejszego „wyłożenia” środków
związanych z należną opłatą.
8. Nieadekwatna
wysokość opłaty dotyczącej wyrobów w postaci skoncentrowanej
Zaproponowana
w Art. 12f st. 7a wysokość opłaty jest nieadekwatna do wysokości opłaty należnej
od napojów w opakowaniach jednostkowych w postaci płynów przeznaczonych do
bezpośredniej konsumpcji. Wysokość opłaty jest niewspółmierna i powoduje
skrajnie nadmierne obciążenie, czyniąc produkcję tego typu napojów nierentowną.
Chcemy podkreślić, że w wielu przypadkach może to doprowadzić do zamknięcia tej
gałęzi biznesu.
Należy
również wskazać, że w uzasadnieniu do projektowanych przepisów nie wskazano
żadnych argumentów przemawiających za wprowadzeniem właśnie takiej stawki
opłaty.
PFPŻ ZP zwraca również uwagę na brak doprecyzowania art. 12 f ust 7a, a konkretnie - brak
określenia czy opłata odnosi się do napoju w wersji skoncentrowanej czy gotowej
do spożycia. Biorąc pod uwagę zakres wątpliwości interpretacyjnych związanych z
tym zagadnieniem, w przypadku przyjęcia projektowanego rozwiązania, powyższe
doprecyzowanie powinno zostać zawarte w
projektowanym przepisie.
9. Konsekwencje przepisów zawartych w art.
12ia i art. 12ib
Zgodnie z proponowanymi przepisami, w
przypadku wewnątrzwspólnotowej dostawy napojów lub eksportu napojów, od których
opłata została zapłacona na terytorium kraju, skutkiem niezłożenia wniosku w
terminie 3 miesięcy jest utrata prawa do zwrotu opłaty. W opinii PFPŻ ZP, należy
wydłużyć termin przewidziany na złożenie wniosku.
Uzależnienie
zwrotu opłaty o którym mowa w art. 12ia pkt 2 od przekazania Organowi dokumentu
potwierdzającego zapłatę opłaty na terytorium kraju doprowadzi do absurdu, w
sytuacji gdy z takim wnioskiem wystąpi kolejny w łańcuchu dostaw podmiot (lub
następny tj. 2, 3 czy 4 podmiot po producencie), który sam nie uiszczał opłaty,
ale z uwagi na dokonany eksport lub wewnątrzwspólnotową dostawę jest uprawniony
do wystąpienia o zwrot opłaty do Organu, ale nie posiada dowodu uiszczenia
opłaty. Dowód taki posiadał będzie producent. Jak 3 czy 4 w kolejności podmiot
może uzyskać taki dowód uiszczenia opłaty. To na poziomie Organu powinna
następować weryfikacja czy od danego towaru opłata została faktycznie
uiszczona, nie można też wymagać aby producent wystawiał jakieś dokumenty
każdemu swojemu klientowi (a na tej podstawie kolejny dostawca dalszemu
klientowi) do każdej dostawy, gdyż opłatę uiszcza się w okresach miesięcznych a
faktury wystawia po każdej zrealizowanej dostawie. Jak 3 czy 4 w kolejność
podmiot może uzyskać od producenta potwierdzenie uiszczenia opłaty od tego
towaru? Producent nie będzie miał możliwości weryfikacji czy to jego towar
wywiózł 3 czy 4 podmiot w łańcuchu dostaw, a 3 czy 4 podmiot nie będzie miał
podstaw do wystąpienia do producenta z wnioskiem o przekazania potwierdzenia
zapłaty od jego partii towaru. Przedmiotowy zapis w takiej postaci jest
niewykonalny w realiach rynkowych i przerzuca całkowicie obowiązek weryfikacji
na podmioty, które nie mają dostępu do danych.
Weryfikacja uiszczenia opłaty powinna odbywać się po stronie Organu.
W kontekście zbyt krótkich terminów
przewidzianych w projektowanej ustawie, to również należy wskazać przepis art.12f ust 9. PFPŻ ZP
proponuje wydłużyć okres zaproponowany w przepisie, ponieważ składanie
informacji o której mowa w art. 12 ust. 1 pkt 1, w miesiącu w którym dokonano
zwrotu napojów jest terminem zbyt krótkim. W ocenie PFPŻ ZP termin powinien
zostać wydłużony do co najmniej 2 miesięcy.
10. Termin
wejścia w życie ustawy
Projektowana
ustawa zakłada wejście w życie nowych regulacji z dniem 1 lipca 2023 r.
Wskazujemy przy tym, że z uwagi na istotne zmiany dotyczące sposobu rozliczania
i uiszczania podatku, a także wprowadzenie zmian merytorycznych dotyczących
kategorii produktów objętych opłatą, określenie terminu wejścia w życie tych
regulacji powinno uwzględniać roczny cykl prowadzenia działalności
gospodarczej, jak i zawarte między kontrahentami umowy.
Dlatego
też, Federacja wnosi o zmianę terminu wejścia w życie projektowanych zmian na 1
stycznia 2024 r. Takie rozwiązanie pozwoli przedsiębiorcom, w tym w
szczególności producentom / nabywcom / importerom napojów, które dotychczas nie
były objęte przedmiotową opłata, na dostosowanie się do projektowanych zmian.
Zwracamy
się z prośbą o uwzględnienie powyższych zmian w toku dalszych prac nad
projektem ustawy o zmianie ustawy o wychowaniu w trzeźwości i przeciwdziałaniu
alkoholizmowi, ustawy o zdrowiu publicznym oraz niektórych innych ustaw.
Federacja zwraca również uwagę na fakt, iż wprowadzone w
projekcie zmiany oraz organ, który dokonuje tych zmian, tylko potwierdzają
wcześniejsze stanowisko PFPZ ZP, iż tak naprawdę mamy do czynienia z podatkiem,
a nie opłatą.