Prace Komitetu do spraw Znakowania żywności Komisji Kodeksu żywnościowego w zakresie znakowania żywności w sprzedaży internetowejDyskusja na temat znakowania żywności w handlu internetowym została zainicjowana na sesji Komitetu do spraw Znakowania Żywności Komisji Kodeksu Żywnościowego (CCFL) w 2013 r.Uzgodniono wtedy przygotowanie dokumentu do dyskusji w tym zakresie.
Jednak ze względu na przeciążenie CCFL innymi pilnymi tematami dokument,
przygotowany przez Zjednoczone Królestwo przy współudziale Chile, Ghany, Indii
i Japonii powstał dopiero w 2019 r.
W podsumowaniu dokumentu stwierdzono, że
sprzedaż internetowa jest nową rozwojową platformą sprzedaży żywności, której
wykorzystanie rośnie na całym świecie. Jednak istnieje niespójność dotycząca
wymagań w poszczególnych państwach. Uważa się ją za potencjalne zagrożenie dla
ochrony konsumentów i barierę dla handlu międzynarodowego.
Polecamy artykuł pt. "Prace Komitetu do spraw Znakowania żywności Komisji Kodeksu żywnościowego w zakresie znakowania żywności w sprzedaży internetowej", który dla czytelników kwartalnika "Food-Lex" opracowała Magdalena Kowalska z GIJHARS.
Kwartalnik "Food-Lex" nr 3/2022>>
pełna lista aktualności
|