Żywność funkcjonalna. żywność prozdrowotna. Definicja, aspekty prawne i wytyczne dla firmJak wynika z lektury czasopism, takich jak „Journal of Functional Foods”, prowadzone są liczne badania naukowe mające na celu udowodnienie, że żywność lub jej składniki mają korzystny wpływ na zdrowie.Dowody naukowe służą poparciu hipotezy, że
niektóre środki spożywcze lub ich składniki mają korzystny wpływ fizjologiczny
i psychologiczny, wykraczający poza dostarczanie podstawowych składników
odżywczych. Przedmiotem badań są często: identyfikacja składników biologicznie
czynnych, ich biodostępność oraz weryfikacja mechanizmów, dzięki którym żywność
lub jej składniki mogą wpływać korzystnie na parametry fizjologiczne lub
prewencję chorób. Wyniki badań wpływają też na uzupełnienie klasycznego
podejścia dotyczącego żywienia, czyli unikania niedoborów składników
odżywczych, o koncepcję „optymalnego” odżywiania. Żywność funkcjonalna jest
odpowiedzią przemysłu spożywczego na zainteresowanie i potrzebę „optymalnego”
odżywiania, które co do zasady ma służyć uzyskaniu i zachowaniu zdrowia.
Polecamy lekturę artykułu Izabeli Tańskiej, prezes zarządu IGI FOOD LAW opublikowanego w kwartalniku "Food-Lex" nr 3/2022>>
pełna lista aktualności
|