Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Stosowanie w żywności produktów z konopi siewnych
Produkty z konopiami siewnymi cieszą się już od dłuższego czasu dużą popularnością na rynku środków spożywczych.

Konsumenci mają do wyboru bardzo szeroką gamę tych produktów – od olejów spożywczych, poprzez susz konopny, herbatki i mąki konopne, napoje z nasion aż po suplementy diety w formie olejków i kapsułek z ekstraktem z konopi, najczęściej z zawartością kannabidiolu o popularnej nazwie CBD. Warto pamiętać, że pomimo utrzymującej się popularności tych produktów obecność niektórych z nich na rynku może budzić wątpliwości w zakresie zgodności z przepisami prawa. W  opinii i praktyce  organów nadzoru produkty te są nadal uznawane za co najmniej  kontrowersyjne i w niektórych przypadkach podejmuje się próby ich wycofania ze sprzedaży. Jaki jest więc status prawny produktów konopnych stosowanych w żywności? Co ostatnio zmieniło się przepisach i co ważnego zmieni się wkrótce?


Polecamy lekturę artykułu Michała Tracza i Marceliny Izydorczyk z kancelarii KRK Kieszkowska Rutkowska Kolasiński, opublikowanego w kwartalniku "Food-Lex" nr 3/2022>>

stosowanie-cbd_ira_evva-shutterstock_1682026609_optimized-scaled (1)

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij