Jaką kawę Polacy lubią najbardziej?Program „Kawa i zdrowie” skupia się nie tylko na edukacji konsumentów na temat wpływu kawy na zdrowie, ale też na poznaniu ich codziennych wyborów i preferencji spożywania tego napoju.Przykładem
tego typu działania jest ostatnie badanie opinii zrealizowane we współpracy z
serwisem WP AbcZdrowie.pl, którego efektem jest raport „Bilans
zdrowia. Kawa a zdrowie”. Większość uczestników badania (65 proc.)
zadeklarowała, że pije kawę raz lub dwa razy dziennie, zwykle z dodatkiem mleka
(61 proc.), a często (35 proc.) sięgając równocześnie po deser. Komentujący
wyniki badania specjaliści – dr n.med. Luiza Napiórkowska, diabetolog,
endokrynolog i internista oraz Szymon Suwała, endokrynolog i Prezes Okręgowej
Rady Lekarskiej Bydgoskiej Izby Lekarskiej – wskazali, jakie ilości kawy są
bezpieczne dla zdrowia oraz czy stosowanie dodatków jest dobrym rozwiązaniem. Wyniki
badania wskazują też, że działania mające na celu obalanie kawowych mitów są
potrzebne – mimo iż 2/3 respondentów uważa, że kawa jest zdrowa, to zdecydowana
większość zgadza się z błędnymi przekonaniami, że napój ten wypłukuje magnez
(70 proc.), a zawarta w nim kofeina uzależnia (82 proc.).
Wyniki
badania zostały zaprezentowane również w formie graficznej – infografik i animacji,
z których każda opatrzona jest dodatkową informacją na temat prozdrowotnych
właściwości kawy (np. dla serca, mózgu czy wątroby), ale też ciekawostkami na
temat roli tego napoju w kulturze i rytuałów związanych z piciem małej czarnej.
Z materiałami tymi można się zapoznać na specjalnej stronie kawaizdrowie.wp.pl.
Do
współpracy z serwisem Wirtualna Polska zaproszony został prof. dr hab. Mirosław
Jarosz, wybitny specjalista ds. żywienia, członek rady naukowej Programu „Kawa
i zdrowie”. Krótkie
materiały wideo z udziałem eksperta pozwalają przybliżyć widzom wiedzę na
temat korzyści z codziennego picia kawy i wyjaśniają działanie składników małej
czarnej, takich jak kofeina czy polifenole.
„Kawa i zdrowie" to program informacyjno-edukacyjny, zainicjowany w 2017 r. pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego) przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne informacje na temat właściwości kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie przekazywane są za pomocą strony internetowej www.kawaizdrowie.pl. Motywem przewodnim kampanii jest hasło „Od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Codziennie. Dla zdrowia”, wynikające z opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która mówi, że bezpieczne dla zdrowia, dzienne spożycie kofeiny to ok. 400 mg, czyli mniej więcej od 3 do 5 filiżanek kawy. Działania Programu wspiera naukowa Rada Ekspertów.
pełna lista aktualności
|