Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Jaką kawę Polacy lubią najbardziej?
Program „Kawa i zdrowie” skupia się nie tylko na edukacji konsumentów na temat wpływu kawy na zdrowie, ale też na poznaniu ich codziennych wyborów i preferencji spożywania tego napoju.

Przykładem tego typu działania jest ostatnie badanie opinii zrealizowane we współpracy z serwisem WP AbcZdrowie.pl, którego efektem jest raport „Bilans zdrowia. Kawa a zdrowie”. Większość uczestników badania (65 proc.) zadeklarowała, że pije kawę raz lub dwa razy dziennie, zwykle z dodatkiem mleka (61 proc.), a często (35 proc.) sięgając równocześnie po deser. Komentujący wyniki badania specjaliści – dr n.med. Luiza Napiórkowska, diabetolog, endokrynolog i internista oraz Szymon Suwała, endokrynolog i Prezes Okręgowej Rady Lekarskiej Bydgoskiej Izby Lekarskiej – wskazali, jakie ilości kawy są bezpieczne dla zdrowia oraz czy stosowanie dodatków jest dobrym rozwiązaniem. Wyniki badania wskazują też, że działania mające na celu obalanie kawowych mitów są potrzebne – mimo iż 2/3 respondentów uważa, że kawa jest zdrowa, to zdecydowana większość zgadza się z błędnymi przekonaniami, że napój ten wypłukuje magnez (70 proc.), a zawarta w nim kofeina uzależnia (82 proc.).


600x200


Wyniki badania zostały zaprezentowane również w formie graficznej – infografik i animacji, z których każda opatrzona jest dodatkową informacją na temat prozdrowotnych właściwości kawy (np. dla serca, mózgu czy wątroby), ale też ciekawostkami na temat roli tego napoju w kulturze i rytuałów związanych z piciem małej czarnej. Z materiałami tymi można się zapoznać na specjalnej stronie kawaizdrowie.wp.pl.

Do współpracy z serwisem Wirtualna Polska zaproszony został prof. dr hab. Mirosław Jarosz, wybitny specjalista ds. żywienia, członek rady naukowej Programu „Kawa i zdrowie”. Krótkie materiały wideo z udziałem eksperta pozwalają przybliżyć widzom wiedzę na temat korzyści z codziennego picia kawy i wyjaśniają działanie składników małej czarnej, takich jak kofeina czy polifenole.


   logo-WP-beztla             Codziennie. Dla zdrowia 
 
  
  


„Kawa i zdrowie" to program informacyjno-edukacyjny, zainicjowany w 2017 r. pod patronatem Instytutu Żywności i Żywienia (obecnie Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH - Państwowego Instytutu Badawczego) przez Fundację „Żywność, Aktywność Fizyczna i Zdrowie”. Jego celem jest promocja walorów zdrowotnych kawy oraz zmiana sposobu jej postrzegania poprzez obalanie mitów i przedstawianie faktów opartych na badaniach naukowych. Obiektywne i aktualne informacje na temat właściwości kawy oraz jej miejsca w codziennej diecie przekazywane są za pomocą strony internetowej www.kawaizdrowie.pl. Motywem przewodnim kampanii jest hasło „Od 3 do 5 filiżanek kawy dziennie. Codziennie. Dla zdrowia”, wynikające z opinii Europejskiego Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności (EFSA), która mówi, że bezpieczne dla zdrowia, dzienne spożycie kofeiny to ok. 400 mg, czyli mniej więcej od 3 do 5 filiżanek kawy. Działania Programu wspiera naukowa Rada Ekspertów.      

Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij