Zanieczyszczenia żywności pochodzące z opakowań z tworzyw sztucznych – prace legislacyjne. Kwestie istotne dla producentów żywności. Część IOpakowanie ma na celu chronić żywność przed działaniem czynników zewnętrznych, mikroorganizmami, zmianami biologicznymi i chemicznymi, dzięki czemu zapakowana żywność może mieć dłuższy okres przydatności do spożycia.Dlatego
też opakowania stały się nieodzownym elementem procesu produkcji żywności. Aby
sprostać ogromnemu zapotrzebowaniu przemysłu spożywczego, w ostatnich
dziesięcioleciach nastąpił znaczący wzrost rozwoju opakowań do żywności.
Obecnie jako materiały opakowaniowe stosuje się ponad 30 różnych tworzyw
sztucznych. Opracowano również różne rodzaje dodatków, takich jak przeciwutleniacze,
stabilizatory, środki antystatyczne i zapobiegające blokowaniu, dodawane w celu
poprawy wydajności podczas przetwarzania i wytwarzania lub podczas stosowania
polimerowych materiałów opakowaniowych. Niemniej jednak w ostatnim czasie
wzrosła obawa o bezpieczeństwo żywności związane z migracją substancji z
materiałów opakowaniowych lub urządzeń stosowanych w przetwórstwie. Samo
opakowanie może stanowić istotne źródło zanieczyszczenia żywności różnymi
organicznymi oraz nieorganicznymi substancjami szkodliwymi dla człowieka.
Zagrożenie dla zdrowia człowieka mogą powodować wchodzące w skład materiałów
mających kontakt z żywnością substancje chemiczne, które mogą się z nich
uwalniać i migrować do środka spożywczego.
Polecamy lekturę artykułu Marzeny Pawlickiej, kierownik Pracowni Oceny Materiałów i Wyrobów do Kontaktu z Żywnością w Zakładzie Bezpieczeństwa Żywności Narodowego Instytutu Zdrowia Publicznego PZH-PIB opublikowanego w kwartalniku "Food-Lex" nr 2/2022>>
pełna lista aktualności
|