Jakość handlowa przetworów zbożowych w 2022 r.Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową mąk, kasz, ryżu, płatków zbożowych i innych produktów zbożowych śniadaniowych (np. kulek o smaku czekoladowym).Kontrolą objęto łącznie 117 podmiotów, w tym 66 sklepów i 51 producentów.
Cechy organoleptyczne
Oceną organoleptyczną objęto 173 partie. Ze względu na niewłaściwy wygląd, barwę i smak zakwestionowano 3 partie (1,7%).
Badania laboratoryjne
Parametry fizykochemiczne sprawdzono w 197 partiach, z czego 35
zakwestionowano (17,8%). Wykryte nieprawidłowości dotyczyły niewłaściwej
zawartości składników (białka i błonnika) w wartości odżywczej,
zaniżonej masy, zawyżonej wilgotności, zawartości popiołu i ilości
glutenu, niewłaściwego stopnia rozdrobnienia, obecności pszenicy
zwyczajnej w kaszy mannej, której oznakowanie wskazywało na użycie
wyłącznie pszenicy durum.
Oznakowanie
Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 266 partii, z czego w 26 stwierdzono nieprawidłowości (9,8%). Dotyczyły one m.in.:
- Użycia nazwy „kasza manna semolina” wskazującej na zastosowanie
pszenicy durum, podczas gdy na podstawie badań laboratoryjnych
stwierdzono obecność pszenicy zwyczajnej w ilości powyżej 10 % lub z
przedłożonej dokumentacji wynikało, że do jej produkcji stosowano
wyłącznie pszenicę zwyczajną.
- Pominięcia informacji o składniku alergennym (pszenicy) – w nazwach
składników podano jedynie „mąka orkiszowa” czy „kasza manna” (dodatkowo w
przypadku kaszy manny podano informację produkt zawiera gluten bez
wskazania źródła glutenu czyli pszenicy).
- Umieszczenia na opakowaniu informacji „Wyprodukowano w Polsce”
(sugerującej polskie pochodzenie produktu), podczas gdy surowiec
pochodził ze Słowacji.
- Podanie informacji „To ta! Mąka orkiszowa … jest w stanie zastąpić
mąkę pszenną w każdym wypieku …” sugerującej, że konsument ma do
czynienia z produktem innym niż mąka pszenna.
- Podawania niezgodnie z przepisami informacji o dacie minimalnej
trwałości, wartości odżywczej oraz danych identyfikujących podmiot
prowadzący przedsiębiorstwo spożywcze.
Źródło: GIJHARS
pełna lista aktualności
|