Webinarium - Zasady aplikowania NUTRITECH - nowy program NCBiR wsparcia producentów żywności oraz przedsiębiorców oferujących rozwiązania w zakresie prawidłowego żywienia5 lipca 2022 r. odbędzie się webinarium dedykowane członkom PFPŻ ZP nt. zasad aplikowania do nowego programu NCBiR pt. "NUTRITECH" pozwalającego na sfinansowanie prac B+R zmierzających do opracowania rozwiązań dotyczącymi żywności i żywienia spersonalizowanego (plany żywieniowe), wykorzystywanego w leczeniu chorób (zwłaszcza dietozależnych).Wsparcie będzie udzielane w trzech
obszarach strategicznych, dla których zdefiniowano zagadnienia, które mogą stać się przedmiotem
realizowanych projektów.
W ramach Programu możliwe będzie
uzyskanie wsparcia na opracowanie innowacyjnych rozwiązań w następującym
zakresie:
I. Nutrigenomika
i biomedycyna jako narzędzie wspierające walkę z przewlekłymi chorobami
niezakaźnymi (m.
in. chorobami dietozależnymi); np.:
- rozwiązania
dietetyczne bazujące na badaniach biomedycznych, medycynie
personalizowanej oraz analizie żywieniowych czynników ryzyka, pozwalające
na redukcję zapadalności na choroby dietozależne,
- narzędzia
pozwalające na opracowanie jednostkowych planów żywieniowych redukujących
zapadalność na przewlekłe choroby niezakaźne.
II. Żywność
w leczeniu i zapobieganiu chorobom:
- nowoczesne
rozwiązania żywieniowe w walce z przewlekłymi chorobami niezakaźnymi,
- produkty
żywieniowe m.in. dla osób chorych lub zagrożonych chorobą dietozależną
oraz w okresie rekonwalescencji, pozwalające na leczenie bądź łagodzenie
objawów chorobowych,
- rozwiązania
w zakresie żywności funkcjonalnej we wspomaganiu leczenia chorób
- rozwiązania
pozwalające na poprawę stanu zdrowia poprzez wzbogacenie diety w
substancje bioaktywne o działaniu prozdrowotnym obecne w produktach
żywnościowych,
- produkty
oparte o różnorodne kompozycje bioaktywnych substancji pochodzenia
naturalnego, mające zidentyfikowane, korzystne działanie biologiczne
uzasadniające ich stosowanie w działaniach profilaktycznych,
prewencyjnych, a także w dietoterapii.
III. Aspekty technologiczne i gospodarcze prawidłowego
żywienia:
- rozwiązania
pozwalające na zmniejszanie ilości dodatków do żywności oraz substancji
szkodliwych w produkcji żywności i przetwórstwie rolno-spożywczym bez
utraty jej wartości odżywczych, sensorycznych,
- produkty
i rozwiązania dotyczące prawidłowego żywienia przy użyciu alternatywnych
źródeł białka,
- technologie
do produkcji żywności prozdrowotnej, dostępnej cenowo,
- rozwiązania
dotyczące gospodarki obiegu zamkniętego w produkcji zdrowej
żywności,
- rozwiązania
umożliwiające weryfikację autentyczności pochodzenia żywności ekologicznej
i funkcjonalnej,
- narzędzia
pozwalające na kontrolę jakości żywności poprzez analizę mikrobiomu
zarówno w produktach, jak i w procesie przetwórstwa oraz zwiększenie
wykorzystania drobnoustrojów w produkcji żywności.
Zaplanowany budżet Programu to 200 mln PLN, a
maksymalny poziom dofinansowania to ok. 10 mln PLN.
W ramach Programu wsparcie będą mogli uzyskać:
- przedsiębiorcy,
- jednostki
naukowe,
- konsorcja
składające się z jednostek naukowych, przedsiębiorców oraz innych
podmiotów.
pełna lista aktualności
|