Polska Federacja Producentów Żywności apeluje o elastyczne podejście urzędowej kontroli żywności do oznakowania produktów żywnościowych w związku z potencjalnym niedoborem surowców importowanych z UkrainyUkraina to największy światowy producent oleju słonecznikowego i lecytyny słonecznikowej. Produkty te stanowią ważny składnik w wielu kategoriach żywności. Zapasy tych surowców bardzo szybko się kurczą, co może spowodować konieczność zmiany receptur i zastosowanie zamienników.W celu zminimalizowania strat
żywności i utrzymania ciągłości dostaw PFPŻ ZP zaapelowała m.in. do Premiera, Ministra
Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz Ministra Zdrowia o
elastyczne i indywidualne podejście inspekcji kontrolnych w przypadku
wystąpienia różnic pomiędzy składem produktu, a deklaracją na opakowaniu.
W najbliższym czasie ze
względu na brak możliwości dostaw z Ukrainy i zwiększonego popytu na rynkach
światowych ograniczona będzie dostępność m.in. oleju słonecznikowego i lecytyny
słonecznikowej. Mogą pojawić się też niedobory niektórych odmian pszenicy - tłumaczy
wiceprezes, dyrektor generalny PFPŻ ZP Andrzej Gantner.
Przy braku odpowiednich ilości
surowców, konieczne będzie stosowanie zamienników, np. olej rzepakowy zamiast
słonecznikowego, lub np. obniżenie w recepturze ilości deficytowego składnika i
dodanie innego, np. olej rzepakowy i słonecznikowy zamiast wyłącznie słonecznikowego.
Szybkie zmiany dostosowawcze
receptur będą jednak problematyczne w świetle możliwości adekwatnej zmiany etykiet. Chodzi
tu w szczególności o nowe wykazy składników na opakowaniach oraz informacje o
wartości odżywczej wyrobów. Wystąpienie tego typu różnic informacji na
opakowaniu względem rzeczywistego składu, będą stanowić niezgodność względem
obowiązujących przepisów z zakresu znakowania, głównie rozporządzenia
Parlamentu Europejskiego i Rady nr 1169/2011 w sprawie przekazywania konsumentom
informacji na temat żywności – wyjaśnia Wiceprezes PFPŻ ZP.
Biorąc pod uwagę wyjątkowość
zaistniałej sytuacji oraz trudną do przewidzenia dostępność określonych surowców, PFPŻ ZP
apeluje o zastosowanie przez urzędowe inspekcje w Polsce czasowego elastycznego
podejścia podczas kontroli oznakowania wyrobów, przyjmując zasadę
indywidualnego podejścia.
Federacja wnioskuje o
akceptację odchyleń etykietowania żywności, które będą
związane z wymianą surowców/dostosowaniem receptur, zakładając, że producent
będzie w stanie udowodnić przyczynę zmiany spowodowaną ograniczoną dostępnością
danego surowca oraz przy zachowaniu bezpieczeństwa zdrowotnego produktów
gotowych – podkreśla Andrzej
Gantner.
pełna lista aktualności
|