Legislacja
Food-Lex
 
Dodatki do żywności
i aromaty
 
Zanieczyszczenia
 
RWS - Referencyjne Wartości Spożycia
 
Trzymaj Formę !

   

 pl   en             
 
Jesteś tutaj: strona główna > AKTUALNOŚCI

AKTUALNOŚCI
Jakość handlowa napojów - wyniki kontroli IJHARS
Inspekcja Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych sprawdziła jakość handlową soków i nektarów, napojów bezalkoholowych oraz piwa.

Kontrolą objęto łącznie 408 podmiotów (142 lokale gastronomiczne, 141 sklepów i 125 producentów).


Cechy organoleptyczne

Oceną organoleptyczną objęto łącznie 295 partii, w tym: 111 partii soków i nektarów, 119 partii napojów bezalkoholowych i 65 partii piwa. Z uwagi na nieprawidłową klarowność zakwestionowano 1 partię napoju bezalkoholowego (tj. 0,3% wszystkich skontrolowanych partii napojów i 0,8% skontrolowanych partii napojów bezalkoholowych).


Badania laboratoryjne

Badaniami laboratoryjnymi objęto 491 partii, w tym: 151 partii soków i nektarów, 180 partii napojów bezalkoholowych i 160 partii piwa. Zakwestionowano 29 partii (5,9% wszystkich skontrolowanych partii), w tym: 2 partie soków i nektarów (1,3% skontrolowanych partii soków i nektarów), 5 partii napojów bezalkoholowych (2,8% skontrolowanych partii napojów bezalkoholowych) i 22 partie piwa (13,8% skontrolowanych partii piwa).

Wykryte nieprawidłowości dotyczyły m.in.:

  • Zawyżonej zawartości glukozy, zaniżonej zawartości cukru w odniesieniu do deklaracji zawartej w wartości odżywczej – w przypadku soków.
  • Obecności niedeklarowanych dodatków (substancji słodzącej, substancji konserwującej) – w przypadku napojów bezalkoholowych.
  • Niezgodnej z deklaracją zawartości ekstraktu brzeczki podstawowej i alkoholu – w przypadku piwa.

Oznakowanie

Oznakowanie zweryfikowano w przypadku 1002 partii, w tym: 362 partii soków i nektarów, 335 partii napojów bezalkoholowych i 305 partii piwa. Nieprawidłowości stwierdzono w przypadku 229 partii (22,9% wszystkich skontrolowanych partii), w tym w: 54 partiach soków i nektarów (14,9% skontrolowanych partii soków i nektarów), 75 partiach napojów bezalkoholowych (22,4% skontrolowanych partii napojów bezalkoholowych) oraz 100 partiach piwa (32,8% skontrolowanych partii piwa).

Dotyczyły one m.in.:

  • Stosowania nieprawidłowych nazw (np. „sok” zamiast „nektar” lub „cydr” dla napoju bezalkoholowego, podczas gdy ta nazwa jest przypisana wyłącznie dla napojów alkoholowych).
  • Braku lub podania w innym miejscu niż przy nazwie informacji szczegółowych dotyczących szczególnego przetwarzania jakiemu został poddany produkt (np. „tłoczony na zimno”, „pasteryzowany”).
  • Stosowania określeń „świeże” lub „niefiltrowane” (sugerujących, że produkt nie jest nieutrwalony) dla piwa poddanego pasteryzacji oraz określeń typu „naturalny” lub „domowa” dla produktów zawierających dodatki (np. barwniki i konserwanty).
  • Podawania informacji sugerujących szczególne właściwości danego produktu, podczas gdy inne podobne wyroby posiadają takie same cechy (np. „bez dodatku cukru” czy „produkt nie zawiera sztucznych barwników i konserwantów” w przypadku soków).
  • Braku wyszczególnienia w wykazie składników wszystkich składników zastosowanych do produkcji (np. słodu pszenicznego, laktozy, płatków owsianych).
  • Stosowania niewłaściwych nazw składników wykorzystanych do produkcji (np. „kukurydza” zamiast „grys kukurydziany”).
  • Braku wskazania w lokalach gastronomicznych (w miejscu dostępnym bezpośrednio konsumentowi finalnemu) wykazu składników.
  • Nieuprawnionego użycia terminu „ekologiczny”.
  • Braku procentowej zawartości soku gruszkowego występującego w nazwie środka spożywczego lub podanie procentowej zawartości soku z jabłek przy pomocy sformułowania „minimum 30%” zamiast konkretnej zawartości tego składnika.
  • Stosowania szaty graficznej, nazwy handlowej lub dodatkowych określeń sugerujących, że produkt został wytworzony w określonym mieście lub regionie, podczas gdy faktycznie został wyprodukowany w zupełnie innym miejscu (np. podanie w nazwie określenia „łódzkie” dla piwa wyprodukowanego w Raciborzu).
  • Braku oznakowania w języku polskim.
  • Podawania informacji m.in. o wartości odżywczej, dacie minimalnej trwałości i zawartości netto niezgodnie z obowiązującymi przepisami.
Źródło: GIJHARS


Dodaj do:   Dodaj kanał RSSRSS   Dodaj do facebook.comFacebook

pełna lista aktualności

Członkowie PFPŻ ZP

Dołącz do nas!
Serwis PFPŻ wykorzystuje pliki cookies. Korzystanie z witryny oznacza zgodę na ich zapis lub wykorzystanie.
Więcej informacji można znaleźć w Polityce prywatności.
Akceptuję politykę prywatności i wykorzystywania plików cookies w serwisie
zamknij