Nowe zarządzenia Generalnej Administracji Celnej ChRL
- Zarządzenie nr 248 – określa zasady rejestracji wszystkich podmiotów produkujących, przetwarzających i magazynujących żywność przeznaczoną do eksportu do Chin.
- Zarządzenie nr 249 – określa zasady zarządzania bezpieczeństwem w imporcie i eksporcie żywności do i z ChRL, w tym m.in. zasady etykietowania żywności.
Kogo dotyczy obowiązek rejestracji
Obowiązkowi
rejestracji w Generalnej Administracji Celnej ChRL będą podlegać
wszyscy zagraniczni przedsiębiorcy prowadzący działalność produkcyjną,
przetwórczą, magazynową i eksportujący żywność do Chin.
Z
obowiązku rejestracji zostali wyłączeni zagraniczni przedsiębiorcy
produkujący dodatki do żywności i produkty powiązane z żywnością oraz
eksporterzy.
Dwa sposoby rejestracji
Proces rejestracji może być zrealizowany na dwa sposoby, zależnie od kategorii produktu.
Pierwszym jest rejestracja z rekomendacją właściwych inspekcji kraju wywozu – dla 18 kategorii produktów tzw. wysokiego ryzyka (art. 7 zarządzenia 248).
Do produktów wysokiego ryzyka należą: mięso i jego produkty, osłonki wędliniarskie, produkty
rybołówstwa, produkty mleczarskie, gniazda jaskółcze i ich produkty,
produkty pszczelarskie, jaja i ich produkty, tłuszcze i oleje jadalne,
pierogi i nadziewane makarony, zboża jadalne, przemysłowe produkty
zbożowe w proszku i słody, świeże i liofilizowane warzywa oraz suszone
warzywa strączkowe, przyprawy, orzechy i nasiona, suszone owoce, surowe
ziarna kawy i kakao, dietetyczna żywność specjalna oraz suplementy diety.
Drugim sposobem jest indywidualna rejestracja lub rejestracja za pośrednictwem upoważnionej notarialnie agencji (art. 8 zarządzenia 248) – w przypadku pozostałych produktów.
Lista kodów celnych oraz treść zarządzeń
Poniżej znajdują się pliki do pobrania z listą kodów HS z systemu rejestracji indywidualnej https://cifer.singlewindow.cn zapisaną w formacie Excel w tłumaczeniu na język angielski oraz robocze tłumaczenie na język polski zarządzeń 248 i 249.
Na
podstawie kodu celnego można określić, czy producent danego asortymentu
podlega rejestracji indywidualnej czy rejestracji z rekomendacją przez
właściwą inspekcję oraz w jakiej kategorii produktowej należy dany
asortyment umieścić.
Gdzie dokonywać nowych rejestracji?
Strona do dokonywania rejestracji:
https://cifer.singlewindow.cn
Co z aktywnymi rejestracjami?
Aktywne rejestracje pozostają ważne.
Wydłużeniu o 1 rok, tj. do 5 lat, ulega okres ważności aktualnych
rejestracji (art. 16). Wnioski o przedłużenie rejestracji składa się w
okresie od 3 do 6 miesięcy przed upływem obecnej rejestracji (art. 20).
Do
nowego systemu zostaną przeniesione dane dotyczące aktywnych
rejestracji. W toku nowej rejestracji zostanie nadany numer
rejestracyjny w ChRL, który będzie konieczny do odprawienia przesyłki po
1 stycznia 2022 r.
Zasady zarządzania rejestracją
- Weryfikacji pod kątem zgodności z nowymi przepisami w systemie w nowym systemie należy dokonać do 30 czerwca 2023 r.
- W przypadku zmiany danych przedsiębiorstwa należy zgłosić ich korektę.
- W przypadku przeniesienia zakładu
produkcyjnego, zmiany przedstawiciela prawnego lub zmiany numeru należy
wystąpić z wnioskiem o ponowną rejestrację.
Nowe zasady znakowania żywności
Nowe
przepisy (art. 15 zarządzenia 248 i art. 30 zarządzenia 249)
uzupełniają obowiązujące zasady etykietowania żywności wywożonej do
ChRL. Wprowadzony zostaje obowiązek umieszczania numeru rejestracyjnego
(nadanego w Polsce lub w ChRL) na opakowaniu wewnętrznym i zewnętrznym.
Zastosowane też zostaje ograniczenie możliwości naklejania etykiet. W
odniesieniu do zdrowej żywności i żywności specjalnego przeznaczenia żywieniowego etykiety muszą być nadrukowane.
Nowe zasady etykietowania dotyczą żywności wyprodukowanej po 1 stycznia 2022 r.
Więcej informacji na stronie MRiRW.
Źródło: MRiRW